ΕΙΔΙΚΟ ΑΡΘΡΟ!!!! ΟΝΕΙΡΑ – ΟΝΕΙΡΟΚΟΣΜΟΣ – ΟΝΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝEIΔHΣΗΣ!!!!

ΜΥΣΤΗΡΙΑ

ΕΙΔΙΚΟ ΑΡΘΡΟ!!!! ΟΝΕΙΡΑ – ΟΝΕΙΡΟΚΟΣΜΟΣ – ΟΝΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝEIΔHΣΗΣ!!!!

Αν και δεν είναι ο τομέας ερευνών μου τα όνειρα κάποτε είχα ασχοληθεί σοβαρά με την << ονειρική συνείδηση >> όπου και είναι μια τεχνική επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι Λυκάωνες όταν βρίσκονται μακριά!!!!

Ας ξεκινήσουμε με τα όνειρα:

Λένε λοιπόν ότι τα όνειρα  είναι η βίωση μίας σειράς εικόνων, ήχων ή άλλων αισθήσεων, ιδεών, συναισθημάτων και μορφών που ενδεχομένως δημιουργούν μια, συνήθως αλλοπρόσαλλη, << ιστορία >> κατά τη διάρκεια του ύπνου, κατά τη φάση REM. Το περιεχόμενο των ονείρων δεν έχει συνήθως τη λογική αλληλουχία της φυσικής πραγματικότητας και είναι πέρα από τον συνειδητό έλεγχο αυτού που το βιώνει. Η εξαίρεση σ’ αυτό είναι γνωστή ως συνειδητό όνειρο, κατά το οποίο το άτομο συνειδητοποιεί ότι ονειρεύεται και συχνά είναι σε θέση να αλλάξει το ονειρικό του περιβάλλον και να ασκήσει έλεγχο σε διάφορες πτυχές του ονειρικού περιεχομένου!!!! Το ονειρικό περιβάλλον είναι πολύ πιο ρεαλιστικό κατά τη διάρκεια του συνειδητού ονείρου – συχνά αντίστοιχου ρεαλισμού με τον φυσικό κόσμο κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης – και οι αισθήσεις του ατόμου οξυμένες!!!!

Σήμερα, δεν υπάρχει ξεκάθαρη ερμηνεία για τους λόγους που τα όνειρα παράγονται και το πως επιλέγονται οι εικόνες που προβάλλονται σε αυτά!!!! Τα όνειρα σύμφωνα με τη ψυχολογική ερμηνεία του Σίγκμουντ Φρόυντ, αναδύονται από το ασυνείδητο και είναι ο πλέον ξεκάθαρος δρόμος (βασιλική οδός) προς αυτό. Με βάση την θεωρεία αυτή, μέσω της ανάλυσης ονείρων, μια ψυχοθεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιεί την ερμηνεία ονείρων, μπορούσε να οδηγήσει στην θεραπεία ψυχολογικών προβλημάτων. Αντίθετα, την δεκαετία του 1970, οι καθηγητές του Χάρβαρντ Άλαν Χόμπσον και Ρόμπερτ ΜακΚάρλεϊ πρότειναν την λεγόμενη “υπόθεση ενεργοποίησης – σύνθεσης”, μια βιολογική εξήγηση του μηχανισμού ονείρων σύμφωνα με την οποία τα όνειρα ήταν αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων στον εγκέφαλο κατά το στάδιο του ύπνου REM, οι οποίες οδηγούσαν σε διέγερση διάφορα μέρη του εγκεφάλου παράγοντας τυχαίες εικόνες τις οποίες η συνείδηση συνδέει με τρόπο ώστε να δημιουργεί μια ιστορία που να έχει κάποια όσο το δυνατόν πιο λογική αλληλουχία. Δεκάδες άλλες υποθέσεις και θεωρίες έχουν προταθεί, οι οποίες βρίσκονται συνήθως μεταξύ των δύο προηγούμενων.

Η έρευνα πάνω στη διαδικασία του ύπνου στηρίζεται στην πολυυπνογραφία, μία μέθοδο καταγραφής συγκεκριμένων ηλεκτροφυσιολογικών παραμέτρων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με αυτό τον τρόπο έγινε γνωστό πως ο ύπνος διακρίνεται σε δύο στάδια, ανάλογα με το αν υπάρχουν ταχείες οφθαλμικές κινήσεις Rapid Eye Movement, REM ( Ράπιτ Αι Μούβμεντ ), ή όχι (NREM). Τα όνειρα ενεργοποιούνται μόνο στο REM στάδιο, που χαρακτηρίζεται επίσης από πλήρη μυϊκή χαλάρωση.

Το να βλέπει κανείς όνειρα φαίνεται πως είναι φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού, καθώς όταν κάποιος μείνει χωρίς να κοιμηθεί για διάστημα μερικών ημερών αρχίζει και ονειρεύεται ενώ είναι ξύπνιος!!!!

Υπάρχουν κάποιοι που λεν ότι υπάρχουν και τα ψυχικά όνειρα:

Τα λεγόμενα ψυχικά όνειρα μας πηγαίνουν βαθιά στις εσώτερες διαστάσεις του υποσυνειδήτου, στα βαθύτερα στρώματα της ύπαρξης μας!!!! Πολλοί λαοί και πολιτισμοί πιστεύουν ότι τα όνειρα είναι ο τόπος όπου μπορεί κανείς να συναντήσει τους προγόνους του, ενώ κάποιες άλλες παραδόσεις μιλούν για πνευματικούς οδηγούς που εμφανίζονται στα όνειρα για καθοδήγηση σε δύσκολες στιγμές της ζωής μας αλλά και κάποιες παράξενες άγριες φυλές αλλά και παράξενα πλάσματα όπως Λυκάωνες, Βαμπίρ, ξωτικά τα έχουν ως μέσο επικοινωνίας για μακρινές αποστάσεις, πράγμα που δεν είναι διόλου απίθανο γιατί πολλοί άνθρωποι το έχουν καταφέρει με επιστημονικές αποδείξεις και πειράματα σήμερα!!!! Έτσι κάποιες κατηγορίες ψυχικών ονείρων ταξιδεύουν τον ονειρευόμενο ή ονειροναύτη ( η λέξη έχει εφευρεθεί όπως ο ίδιος λέει από τον Παντελή Γιαννουλάκη ) σε άλλες διαστάσεις, όπως είναι τα όνειρα με τα αστρικά ταξίδια!!!!

 

Τηλεπαθητικά όνειρα ή όνειρα από προηγούμενες ζωές, αλλά και προγνωστικά ή προφητικά όνειρα που έρχονται να μας προβληματίσουν και να υπενθυμίσουν ότι ό άνθρωπος κρύβει μέσα του τεράστιες δυνατότητες, που μας αποκαλύπτονται μόνο όταν το συνειδητό μας μέρος, ο ορθολογισμός και η τετράγωνη λογική κοιμούνται, δίνοντας έτσι την ευκαιρία, κάθε βράδυ, να μπούμε στα βαθύτερα επίπεδα του υποσυνείδητου και της ψυχής μας!!!!

 

Όπως πιστεύουν οι ερευνητές, όλοι έχουμε, σε κάποια στιγμή της ζωής μας, έρθει σε επαφή με αυτή την πλευρά του ψυχικού μας κόσμου, άσχετα αν το θυμόμαστε ή όχι. Με άλλα λόγια, όλοι μας έχουμε την εμπειρία των ψυχικών ονείρων, σε κάποια μορφή. Αυτά τα όνειρα έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μπορούν να μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε αν ένα όνειρο εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι:

– Είναι πολύ ρεαλιστικό, σαν μια βιωμένη εμπειρία περισσότερο παρά σαν όνειρο

 

– Η ποιότητα των χρωμάτων ή του φωτός είναι διαφορετική από τα συνηθισμένα όνειρα

 

– Υπάρχει μια ασυνήθιστα έντονη καθαρότητα

 

– Αφήνει μια έντονη αίσθηση στον ονειρευόμενο ότι έχει προειδοποιηθεί για κάτι ή κάτι του έχει αποκαλυφθεί.

 

Αν ένα όνειρο έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, σημειώστε το. Κρατώντας ένα τετράδιο που γράφετε τα όνειρά σας μπορείτε να ανακαλύψετε μοτίβα στα όνειρά σας και πιθανόν θα ανακαλύψετε ότι έχετε δει πολλές φορές τέτοιου είδους όνειρα, επίσης κρατήστε σημειώσεις από τα μέρη στα όνειρα σας που βρίσκεστε φτιάχνοντας ένα ονειρικό χάρτη όπου μετά από λίγο καιρό θα εκπλαγείτε με αυτά τα οποία θα ανακαλύψετε!!!! Συγκρίνοντας τα όνειρά σας με την καθημερινότητα για ένα χρονικό διάστημα, πιθανόν να διαπιστώσετε την ακρίβεια των προγνώσεων και των προβλέψεων σας. Επίσης ελέγξτε αν μέσα στην οικογένειά σας υπήρχαν ή υπάρχουν άτομα με τα ίδια ή παρόμοια όνειρα, μια και αυτή η ικανότητα συνήθως υπάρχει μέσα σε οικογένειες. Θα πρέπει όμως να το κάνετε σχεδόν καθημερνά ειδάλλως θα πάει χαμένος ο κόπος!!!!

 

Από μια άποψη, κάθε όνειρο που ανοίγει μια πόρτα στο παράξενο και το μαγικό, που μας θυμίζει ότι έχουμε μέσα μας ψυχικές δυνάμεις που ούτε να φανταστούμε δεν μπορούμε, είναι ένα ψυχικό όνειρο. Η διόραση, η διαίσθηση, η ψυχική επαφή με κάποια άλλα συγκεκριμένα άτομα, όλα αυτά είναι λειτουργίες του ανθρώπινου ψυχισμού, και όχι χαρακτηριστικές ιδιότητες των ονείρων. Τα όνειρα είναι απλώς το μέσο με το οποίο θα έρθουμε σε επαφή με αυτές τις βαθύτερες, αν θέλετε, λειτουργίες της ανθρώπινης ψυχής. Είναι το παράθυρο μέσα από το οποίο θα ρίξουμε μια ματιά στα βάθη της ψυχής και του νου. Οι ερευνητές της ονειρικής δραστηριότητας αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποια ψυχικά όνειρα που εμφανίζονται πιο συχνά από κάποια άλλα και, για να βοηθηθούν στην μελέτη τους, τα έχουν χωρίσει σε κατηγορίες. Ένα ψυχικό όνειρο μπορεί να φαίνεται καθαρά ότι ανήκει σε μια κατηγορία, ενώ κάποια άλλα μπορεί να έχει στοιχεία που να μην μπορεί κανείς να το κατατάξει εύκολα αποκλειστικά σε μία μόνο κατηγορία.

 

Έτσι, οι ερευνητές μιλάνε για τις εξής κατηγορίες ψυχικών ονείρων:

 

Τηλεπαθητικά όνειρα

 

Προγνωστικά όνειρα

 

Προφητικά όνειρα και

 

Όνειρα Καθοδήγησης

 

Ας εξετάσουμε πιο αναλυτικά αυτές τις κατηγορίες:

 

 

ΤΗΛΕΠΑΘΗΤΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ

 

Τηλεπάθεια είναι η επικοινωνία μεταξύ δύο ατόμων με άλλα μέσα εκτός από τα συνηθισμένα αισθητηριακά κανάλια. Σίγουρα υπάρχουν κάποια άτομα που είναι πιο ευαίσθητα και πιο δεκτικά σε αυτή την μορφή επικοινωνίας, φαίνεται όμως ότι όλοι έχουμε αυτή την δυνατότητα, η οποία μπορεί να εμφανιστεί τελείως απρόσμενα!!!! Πολύ συχνά ένα όνειρο τηλεπαθητικό θα αφορά ένα άτομο της ίδιας οικογένειας ή κάποιον με τον οποίο είμαστε συναισθηματικά πολύ κοντά.

 

Ένα χαρακτηριστικό των τηλεπαθητικών ονείρων είναι η αίσθηση αυτή που έχει ο ονειρευόμενος ή ο ονειροναύτης ότι ξέρει πως αυτό που βλέπει είναι η πραγματικότητα, και όχι απλώς ένα συμβολικό όνειρο. Φαίνεται καθαρά λοιπόν ότι τα όνειρα είναι απλώς το μέσο μέσα από το οποίο εκφράζονται οι ψυχικές μας δυνάμεις.

Ας δούμε και την άσχημη πλευρά των ονείρων από τους λεγόμενους Εφιάλτες:

 

Ο όρος Εφιάλτης χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα όνειρο που προκαλεί μια δυνατή δυσάρεστη αισθηματική αντίδραση σε αυτόν που το βιώνει. Η αντίδραση συνήθως είναι φόβος ή τρόμος, προκαλεί ακόμα και αισθήματα πόνου, πνιγμού και θανάτου, ενώ πολλές φορές δημιουργεί την αίσθηση ότι κάποιος πέφτει από μεγάλο υψόμετρο!!!! Τέτοια όνειρα οφείλονται σε σωματικές διαταραχές όπως υψηλό πυρετό, ή και σε ψυχολογικές διαταραχές όπως ψυχολογικό τραύμα και άγχος όπως λένε οι ειδικοί, ωστόσο τις περισσότερες φορές η εμφάνιση τους δεν έχει κάποια φανερή αιτία!!!! Αν κάποιο άτομο έχει βιώσει μια ψυχολογικά τραυματική εμπειρία στη ζωή του, για παράδειγμα, εάν έχει βασανιστεί σωματικά τότε αυτή η εμπειρία θα επανέλθει στα όνειρά του προκαλώντας εφιάλτη. Αυτοί που βιώνουν ένα εφιάλτη συνήθως ξυπνούν με αίσθημα έντονου άγχους και είναι δύσκολο να πάνε για ύπνο για πολλή ώρα.

Οι εφιάλτες είναι κοινοί στη ζωή κάποιου, ωστόσο πολλές φορές είναι τόσο έντονοι και εμφανίζονται τόσο συχνά που μπορούν να επέμβουν στον ύπνο κάποιου και μπορεί να προκαλέσουν σε μερικά άτομα να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια!!!!

Η λέξη προέρχεται από τον Εφιάλτη τον Αθηναίο, για τον οποίο λεγόταν ότι οι άρχοντες και τα μέλη του Άρειου Πάγου (στην Αθήνα του Κίμωνα) έβλεπαν στα όνειρά τους!!!!

 

.Γράφει ο  ψυχολόγος, συγγραφέας και ψυχιατρικός κοινωνικός λειτουργός Δρ. Άρθουρ Τζάνοφ:

<< Οι δράκοι και τα τέρατα που συχνά βλέπουμε σε ένα όνειρο αποτελούν κάτι που θα μπορούσαν να αναφέρω ως ψυχωτικό συμβολισμό. Οι εφιάλτες είναι μια νυχτερινή αρρώστια. Γι’ αυτό το άτομο αισθάνεται τρομερή ανακούφιση όταν ξυπνάει και ξαναβρίσκεται στον πραγματικό καλό κόσμο. Το συναίσθημα μέσα στον εφιάλτη μας ξυπνάει έτσι ώστε το συναίσθημα αυτό να παραμείνει ασυνείδητο με τον ίδιο τρόπο που μερικοί νευρωτικοί διατηρούν ασυνείδητες τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους όλη την ημέρα και δεν τις φέρνουν στην επιφάνεια με τη βοήθεια των αμυντικών μηχανισμών, εκείνων που μας προστατεύουν.

Αν ένα άτομο έχει συνεχείς εφιάλτες, τότε μιλάμε για μια αναβίωση κρυμμένων συναισθημάτων. Γι’ αυτό και πολλές φορές συνεχίζει να βιώνει τον τρόμο ακόμα και μετά το ξαφνικό ξύπνημά του. Η καρδιά του χτυπάει δυνατά. Οι μύες του είναι τεντωμένοι. Δυστυχώς δεν καταφέρνει να φτάσει στην αναβίωση των πραγματικών συναισθημάτων, στην σύνδεση με την αλήθεια που του προκαλεί τον «πόνο». Αν εκείνη τη στιγμή ήταν κάποιος θεραπευτής κοντά του το άτομο θα βυθιζόταν στις αναβιώσεις του και θα έπαιρνε τον πραγματικό δρόμο για την αναζήτηση των πραγματικών αιτίων της συναισθηματικής ταραχής, στην εύρεση του πραγματικού εαυτού.

Γιατί μερικοί εφιάλτες επαναλαμβάνονται συνέχεια;

Ένα κακό όνειρο που επαναλαμβάνεται συνέχεια είναι ένα συναίσθημα που παραμένει και εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο ξανά και ξανά. Μπορεί η επανάληψη να συνεχιστεί ακόμα και για χρόνια! Μοιάζει με επίθεση από έναν εχθρό που επαναλαμβάνεται και κάθε φορά μια εμπλοκή στο όπλο σταματά «το έγκλημα». Και κάθε φορά στην επίθεση η δυνατότητα διαφυγής είναι περιορισμένη.

Μονάχοι και αβοήθητοι στον εφιάλτη όπως και στην πραγματική ζωή;

Τι σημαίνει άραγε το ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε; Μήπως το ότι δεν υπάρχει κανείς στην πραγματικότητα να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το πρόβλημά μας, τα καθημερινά μας συναισθήματα; Στο όνειρο το άτομο βρίσκεται ολομόναχο συνήθως, όπως ολομόναχο βρίσκεται και στον πραγματικό κόσμο.

Μερικά άτομα μέσα στον εφιάλτη τους προσπαθούν να φωνάξουν βοήθεια!

Αλλά δεν τα καταφέρνουν. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος γι΄αυτό. Αυτή η κραυγή δεν μπορεί να ξεσπάσει για λόγους ασφαλείας. Στη διάρκεια μιας θεραπευτικής μου συνεδρίας μια γυναίκα άρχισε να διηγείται το όνειρο που είδε το προηγούμενο βράδυ.

Μου επιτέθηκαν και κάτι με κόλλησε στη γωνία του δρόμου. Προσπάθησα να ξεφύγω, να τρέξω στο διπλανό σπίτι για να καλέσω την αστυνομία. Έπαιρνα συνέχεια λάθος αριθμό! Την έκανα να βυθιστεί πάλι μέσα στο όνειρο και να το διηγηθεί ξανά. Αρνιόταν επίμονα. Για κάποιο λόγο το έβρισκε πολύ τρομακτικό. Επέμεινα. Καθώς έλεγε ότι έτρεξε στο γειτονικό σπίτι για δεύτερη φορά, τη διέκοψα. Πάρε τον σωστό αριθμό της είπα! Φώναξε ότι δεν μπορούσε. Και ξεπήδησε από μέσα της μια τρομακτική κραυγή. Βοήθεια!

Οι φωνές συνεχίστηκαν για δέκα ολόκληρα λεπτά. Σπάραζε στο πάτωμα! Έπειτα, μου εξήγησε ότι για 24 ολόκληρα χρόνια, ήθελε να ζητήσει βοήθεια από την οικογένειά της από τους γονείς της και δεν μπορούσε να την πάρει. Ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα την είχε αναγκάσει να είναι εκείνη η οποία θα στήριζε τους γονείς με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκφράσει πουθενά την δική της ανάγκη για βοήθεια.

Γιατί δεν είχε βγάλει την κραυγή στον ύπνο της;

Γιατί υπήρχε ελπίδα ακόμα. Αν είχε βγάλει την κραυγή και δεν ερχόταν κανείς και στον εφιάλτη της τα πάντα θα χάνονταν. Θα  ένιωθε την απόλυτη απόγνωση πιστεύοντας πως κανείς δε θα τη βοηθούσε στη ζωή της. Το γεγονός ότι δεν μπορούσε να βγάλει την κραυγή στον ύπνο της την προστάτευε από μια επικίνδυνη γι΄ αυτή συνειδητοποίηση.

Πολλοί άνθρωποι έχουν κρύψει τόσο καλά τα συναισθήματά τους ώστε δεν πλησιάζουν ποτέ την κραυγή στον ύπνο τους. Ακόμα πιο πολλοί δεν μπορούν ούτε να θυμηθούν τα όνειρά τους γιατί τα συναισθήματα και τα σύμβολά τους είναι πολύ καλά κρυμμένα. Κάποιες φορές όταν είμαστε δουλοπρεπείς η κραυγή μας δηλώνει την επιθυμία μας να μας φέρονται με ευγένεια. Όταν μιλάμε ασταμάτητα η κραυγή μας δηλώνει την επιθυμία για προσοχή >>.

Ας δούμε τώρα τι είναι η ονειρική συνείδηση :

Συνειδητό όνειρο (διαυγές όνειρο) είναι κάθε όνειρο κατά το οποίο το άτομο έχει συνείδηση ότι ονειρεύεται ενώ το όνειρο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια του συνειδητού ονείρου, είναι δυνατό να ασκήσει κανείς έλεγχο πάνω στο ονειρικό περιβάλλον και να κάνει πράγματα που αλλιώς θα ήταν αδύνατο να κάνει στη φυσική πραγματικότητα.

Ένα συνειδητό όνειρο μπορεί να αρχίσει με έναν από τους εξής δύο τρόπους. Ένα συνειδητό όνειρο από όνειρο (DILD – dream-initiated lucid dream – Ντρίμ Ινιτίεϊτεντ Λούσιντ Ντρίμ ) αρχίζει ως κανονικό όνειρο και το άτομο σε κάποια στιγμή λογικά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ονειρεύεται – χωρίς αυτό να τον αφυπνίσει, βέβαια μετά από μια σειρά προπόνησης μπορεί να το κάνει και αυτοβούλος!!!! Ένα συνειδητό όνειρο από εγρήγορση (WILD – wake initiated lucid dream- Γουέικ Ινιτιέιτεντ Λούσιντ Ντρίμ ) επιτυγχάνεται όταν το άτομο από την πλήρη εγρήγορση μεταβαίνει σε όνειρο χωρίς διακοπή στην συνείδηση!!!!

Το συνειδητό όνειρο έχει μελετηθεί επιστημονικά και η δυνατότητα επίτευξης του θεωρείται πλέον τεκμηριωμένη!!!! Ερευνητές όπως ο Allan Hobson ( Άλαν Χόμπσον ) με τη νευροφυσιολογική προσέγγιση του στο όνειρο έχει βοηθήσει να γίνει το συνειδητό όνειρο, λιγότερο θεωρητικό και ατεκμηρίωτο.

Το πρώτο βιβλίο για τα συνειδητά όνειρα όπου αναγνωρίστηκε η δυνατότητα ύπαρξης τους ως επιστημονικά τεκμηριώσιμο γεγονός, ήταν η μελέτη της Celia Green ( Σέλια Γκριν ) το 1968 με τίτλο Lucid Dreams ( Λούσιντ Ντρίμς ). Έπειτα από ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και προσθέτοντας δεδομένα και από τις δικές της μελέτες, ανέλυσε τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των ονείρων και συμπέρανε ότι αποτελούσαν μία κατηγορία εμπειρίας αρκετά ξεχωριστή από τα συνήθη όνειρα. Προέβλεψε ότι θα συσχετίζονταν με τον ύπνο REM και ήταν η πρώτη που τα συνέδεσε με το φαινόμενο της ψευδούς αφύπνισης!!!! Ο φιλόσοφος Norman Malcolm ( Νόρμαν Μάλκομ ) σε κείμενο του 1959 με τίτλο “Dreaming” ( Ντρίμινγ ) αμφισβήτησε την δυνατότητα ελέγχου της ακρίβειας των αναφορών στο περιεχόμενο ονείρων. Ωστόσο η συνειδητοποίηση ότι οι κινήσεις των ματιών κατά τη διάρκεια ενός ονείρου επηρέαζαν τα φυσικά μάτια του ατόμου που ονειρεύεται έδωσε τη δυνατότητα να αποδειχθεί ότι κινήσεις των ματιών συμφωνημένες κατά την εγρήγορση, μπορούσαν να ανακληθούν και να εκτελεστούν κατά τη διάρκεια ενός συνειδητού ονείρου!!!! Η πρώτη απόδειξη αυτού του είδους έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 από τη Βρετανή παραψυχολόγο Keith Hearne ( Κέηθ Χέρν ). Ένας εθελοντής ονόματι Alan Worsley ( Άλαν Γόρσλεει ) χρησιμοποίησε τις οφθαλμικές κινήσεις για να σηματοδοτήσει της έναρξη ενός συνειδητού ονείρου, κάτι που καταγράφηκε από ένα μηχάνημα πολυϋπνογράφου. Κατά τη δεκαετία του ’80 , προέκυψαν επιπλέον στοιχεία που τεκμηρίωναν την ύπαρξη του φαινομένου, καθώς τα πειράματα της Hearne επαναλήφθηκαν και από άλλους ερευνητές όπως ο Stephen La Berge ( Στέφαν Λα Μπεργκ ) του πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Επιπλέον, αναπτύχθηκαν τεχνικές που αποδεδειγμένα αυξάνουν την πιθανότητα επίτευξης συνειδητού ονείρου.

Η έρευνα στις τεχνικές και τα αποτελέσματα του συνειδητού ονείρου συνεχίζει σε ένα αριθμό πανεπιστημίων και κέντρων, όπως το “The Lucidity Institute” ( Δε Λουσίντιτι Ίνστιτιουτ ) του La Berge.

Αν και έγινε ευρύτερα γνωστό μόνο κατά τις τελευταίες δεκαετίες, το συνειδητό όνειρο δεν είναι μοντέρνα ανακάλυψη!!!!

  • Κατά τον 5ο μ.Χ αιώνα, ένα πολύ πρώιμο παράδειγμα συνειδητού ονείρου είναι ένα γράμμα του Αγ. Αυγουστίνου το 415.[
  • Τον 8ο αιώνα, Θιβετιανοί βουδιστές εφάρμοζαν μία μορφή γιόγκα που υποτίθεται ότι διατηρούσε πλήρη εγρήγορση κατά τη διάρκεια του ύπνου .
  • Μία πρώιμη καταγραφή συνειδητού ονείρου, βρίσκεται σε έργο του ιατρού και φιλόσοφου Sir Thomas Browne ( Σερ Τόμας Μπράουν ) (1605–1682). Ο Browne ήταν ενθουσιασμένος με την ονειρική πραγματικότητα και κατέγραψε τη δική του ικανότητα για συνειδητό όνειρο στο έργο του Religio Medici ( Ρελίτζιο Μέντισι ) : “…ωστόσο σε ένα όνειρο μπορώ να συνθέσω μία ολόκληρη κωμωδία, να παρακολουθήσω τη δράση, να αναγνωρίσω τους αστεϊσμούς και να γελάσω ξυπνώντας με την αλαζονεία που φανερώνουν…”
  • Ο Marquis d’Hervey (Μάρκους ΝΤ Χέρβεϊ ) του Saint-Denys ( Σέιντ – Ντένις ), ήταν πιθανόν ο πρώτος που διατύπωσε την άποψη ότι είναι δυνατό ο καθένας να μάθει να ονειρεύεται συνειδητά. Το 1867, δημοσίευσε το βιβλίο του Les Reves et les Moyens de Les Diriger; ( Λες Ρέβες Ετ Λες Μόγιενς Λες Ντίριγκερ ) Observations Pratiques ( Ομπσερβέσιονς Πράτικους Τα όνειρα και πώς να τα καθοδηγήσετε: πρακτικές παρατηρήσεις), στο οποίο κατέγραψε τα αποτελέσματα των 20ετών ερευνών του πάνω στα όνειρα.
  • Ο όρος “Lucid Dream (συνειδητό όνειρο) δημιουργήθηκε από τον Γερμανό συγγραφέα και ψυχίατρο Frederik van Eeden ( Φρέντερικ Ωαν Έιντεν )σε άρθρο του το 1913 με τίτλο A Study of Dreams ( Ε Στάντι οφ Ντρίμς – Μία μελέτη των ονείρων). Ωστόσο το άρθρο παρέμεινε κατά κύριο λόγο στην αφάνεια και δεν έγινε γνωστό στην επιστημονική κοινότητα. Ο αγγλικός όρος Lucid Dream (φωτεινό, διαυγές όνειρο) θεωρείται από αρκετούς παραπλανητικός γιατί σημαίνει περισσότερα από απλώς καθαρό ή ζωντανό όνειρο. Καλύτερος και ποιο σωστός όρος θα ήταν ο αντίστοιχος του ελληνικού όρου συνειδητό όνειρο : “conscious dream” ( Κόνσιους Ντρίμ ). Ωστόσο ο συγγραφέας χρησιμοποίησε αρχικά τον όρο με την έννοια της επίγνωσης, όπως στην πρόταση ‘lucid interval’ (φωτεινό διάλειμμα) που χρησιμοποιείται για κάποιον που βρίσκεται σε παροδική ύφεση από ψύχωση!!!! Υπό αυτή την έννοια ο όρος του van Eeden μπορεί ακόμη να θεωρηθεί κατάλληλος.
  • Στη δεκαετία του ’50, κυνηγοί στη Μαλαισία αναφέρεται ότι έκαναν εκτενή χρήση του συνειδητού ονείρου για εξασφάλιση νοητικής ευεξίας, αν και κατοπινές μελέτες διέψευσαν τους ισχυρισμούς τους, μα όταν το διέψευσαν δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν το πώς οι φυλές αυτές επικοινωνούσαν από μακρινές αποστάσεις αναμεταξύ τους με πλήρης λεπτομέρειες!!!!

Ας δούμε κάποιες βασικές δεξιότητες:

Ανάκληση ονείρων

Η ανάκληση ονείρων είναι η ικανότητα να θυμάται κανείς τα όνειρα του. Η ικανοποιητική ανάκληση θεωρείται το πρώτο βήμα για την επίτευξη συνειδητού ονείρου. Η κύρια τεχνική που χρησιμοποιείται είναι να κρατά κανείς ένα ημερολόγιο ονείρων  ( ονειρολόγιο όπως ανέφερα και πιο πάνω ) στο οποίο να καταγράφει ό,τι όνειρο ( ή τμήμα ονείρου) θυμάται ακριβώς μόλις ξυπνήσει. Είναι σημαντική η άμεση καταγραφή ( το ονειρολόγιο δίπλα στο κρεβάτι ) γιατί το όνειρο ξεχνιέται πολύ γρήγορα καθώς περνά η ώρα. Η ανάκληση ονείρων μπορεί επίσης να βελτιωθεί αν το άτομο δεν κινηθεί καθόλου αμέσως μόλις ξυπνήσει. Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια του ύπνου REM (όπου εξελίσσονται τα συνειδητά όνειρα) οι μύες του σώματος βρίσκονται σε πλήρη παράλυση – με εξαίρεση αυτούς των ματιών, της αναπνοής και δευτερευόντως συχνά τους υπεύθυνους για την ομιλία!!!! Έτσι η κίνηση των μυών σηματοδοτεί την πλήρη αφύπνιση και κάνει δυσκολότερη την ανάκληση ονειρικών γεγονότων.

Έλεγχος πραγματικότητας

Ο έλεγχος πραγματικότητας είναι ένας τρόπος να καθορίσει κανείς αν ονειρεύεται η όχι. Γίνεται με την πραγματοποίηση κάποιας ενέργειας που έχει διαφορετικά αποτελέσματα στην εγρήγορση και στο όνειρο. Κάνοντας τακτικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια της μέρας, είναι πιθανό κανείς να κάνει από συνήθεια έλεγχο και κατά τη διάρκεια ενός ονείρου, οπότε το θετικό αποτέλεσμα του ελέγχου θα τον κάνει να καταλάβει ότι ονειρεύεται μπαίνοντας την ίδια στιγμή σε συνειδητό όνειρο. Συνήθη τεστ ελέγχου πραγματικότητας – και τα θετικά τους αποτελέσματα- είναι:

  • Διάβασμα ενός κειμένου, απομάκρυνση βλέμματος και ξαναδιάβασμα του κειμένου – το κείμενο συνήθως αλλάζει εντυπωσιακά.
  • Κοίταγμα της ώρας, απομάκρυνση βλέμματος και ξαναδιάβασμα της ώρας – η ώρα συνήθως έχει αλλάξει τελείως (αν το ρολόι είναι ψηφιακό πιθανότατα θα είναι τελείως ακατανόητη).
  • Κλείσιμο της μύτης και προσπάθεια αναπνοής – συνήθως η αναπνοή θα είναι ανεπηρέαστη.
  • Κοίταγμα στα χέρια και προσπάθεια επιμήκυνσης των δακτύλων – τα δάκτυλα μακραίνουν εύκολα με τη σκέψη και μόνο!!!!
  • Και άλλα πολλά όπου δεν είναι τώρα του παρόντος….

 

Ονειρομοτίβα

Τα Ονειρομοτίβα είναι στοιχεία που εμφανίζονται συχνά στα όνειρα αλλά ποτέ ή σπάνια κατά την εγρήγορση. Συνεπώς η εξάσκηση στην εντόπισή τους μπορεί να βοηθήσει στο να καταλάβει κανείς ότι ονειρεύεται. Τα Ονειρομοτίβα μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

α) Καταστάσεις που είναι αδύνατο ή σχεδόν αδύνατο να συμβούν κατά την εγρήγορση, όπως πχ:

  • Εικόνες σε περιοδικό ή εφημερίδα να γίνονται τρισδιάστατες και κινούμενες.
  • Κίνηση με τεράστια άλματα ή πετώντας.
  • Το μέρος όπου βρίσκεται το άτομο να είναι τελείως απίθανο – π.χ. μία ξένη χώρα ή άλλος πλανήτης.
  • Τα πρόσωπα που βλέπει κανείς στο όνειρο να αλλάζουν ρούχα ή μορφή καθώς εξελίσσεται το όνειρο.
  • Η αντίληψη της πραγματικότητας να είναι αλλοιωμένη – π.χ. σφαιρική παραμόρφωση ή εικόνα με μεγάλα εικονοστοιχεία.
  • Αυτόματη μετάβαση σε άλλο χώρο – τηλεμεταφορά.

β) Καταστάσεις που αν και μπορεί να συμβούν κατά την εγρήγορση, είναι πολύ συχνότερες στο όνειρο, όπως:

  • Δυσλειτουργία διακοπτών ή ηλεκτρικών συσκευών.
  • Να φτάνει κανείς κάπου καθυστερημένος.
  • Να διαπιστώνει ότι δεν έχει δόντια ή είναι γυμνός.
  • Να δυσκολεύεται να κινηθεί εντελώς.

Η αναγνώριση των χαρακτηριστικών ονειρομοτίβων του κάθε ατόμου γίνεται συνήθως με το να ανατρέξει και να εξετάσει τις καταγραφές του ονειρολογίου του!!!! Γνωρίζοντας τα προσωπικά του ονειρομοτίβα, είναι ευκολότερο κανείς να εξασκηθεί να τα αναζητεί και να κάνει έλεγχο πραγματικότητας όταν τα εντοπίζει.

Κυρίως τεχνικές:

Μνημονικά προκαλούμενο συνειδητό όνειρο

Η τεχνική αναπτύχθηκε από τον LaBerge και στηρίζεται στην προοπτική μνήμη ( να θυμηθεί κανείς να κάνει κάτι στο μέλλον ). Συνίσταται στην συνεχή επανάληψη πρό του ύπνου της πρόθεσης του ατόμου να θυμηθεί να κάνει έλεγχο πραγματικότητας όταν θα ονειρεύεται ( ή όταν συναντήσει ένα συγκεκριμένο ονειρομοτίβο ).

Αφύπνιση και πίσω στο κρεβάτι

Η τεχνική είναι ίσως η ευκολότερη και από τις πιο αποτελεσματικές. Συνίσταται στην έγερση μετά από περίπου πέντε ώρες ύπνου, παραμονή μίας ώρας σε εγρήγορση και κατάκλιση εκ’ νέου κάνοντας χρήση της τεχνικής MILD. Έρευνες έχουν δείξει 60% αποτελεσματικότητα με τη χρήση αυτής της μεθόδου.[

Συνειδητό όνειρο από εγρήγορση

Ένα συνειδητό όνειρο από εγρήγορση, επιτυγχάνεται όταν το άτομο μεταβαίνει απευθείας από την εγρήγορση σε όνειρο χωρίς να χάσει ούτε στιγμή τη διαύγεια του και τη συνείδηση εαυτού. Υπάρχουν πολλές τεχνικές που βοηθούν στην επίτευξη WILD. Κοινό τους σημείο είναι ότι βοηθούν στην διατήρηση της συνειδητότητας κατά τη διάρκεια της υπναγωγικής φάσης του ύπνου, την οποία το άτομο πρέπει να αναγνωρίσει και να παρακολουθήσει παθητικά αλλά συνειδητά έως ότου μπει στο όνειρο.

Παράταση του συνειδητού ονείρου

Ένα πρόβλημα αυτών που επιχειρούν συνειδητό όνειρο είναι η γρήγορη αφύπνιση, λίγο αφότου έχουν συνειδητοποιήσει ότι ονειρεύονται. Ο Stephen LaBerge έχει προτείνει δύο μεθόδους για την παράταση του ονείρου. Η πρώτη συνίσταται στην γρήγορη περιστροφή του ατόμου. Η δεύτερη είναι το τρίψιμο των χεριών. Αμφότερες αυξάνουν την αισθητηριακή πρόσληψη στοιχείων του ονειρικού περιβάλλοντος και εμποδίζουν την αίσθηση του σώματος στο κρεβάτι να παρεισφρήσει στη συνειδητότητα τερματίζοντας το όνειρο!!!!

Άλλα σχετιζόμενα φαινόμενα

Ψευδής αφύπνιση 

Ψευδή αφύπνιση έχουμε όταν κάποιος ονειρεύεται ότι έχει ξυπνήσει. Συνήθως στην ψευδή αφύπνιση το υπνοδωμάτιο είναι το ίδιο ή σχεδόν το ίδιο με το πραγματικό και αν το άτομο είχε πριν την ψευδή αφύπνιση επίγνωση ότι ονειρεύεται (συνειδητό όνειρο), πιστεύει πλέον ότι ξύπνησε ενώ στην πραγματικότητα ακόμη κοιμάται!!!! Η σημασία του φαινομένου για το συνειδητό όνειρο είναι διπλή: Αφ’ ενός μπορεί να τερματίσει ένα συνειδητό όνειρο, αφ’ ετέρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόκληση συνειδητού ονείρου, αν κανείς κάνει έλεγχο πραγματικότητας κάθε φορά που ξυπνάει….!!!!

Υπνοπαράλυση 

Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM όλοι οι μύες του σώματος (με εξαίρεση αυτούς των ματιών και της αναπνοής) παραλύουν, διότι σε αντίθετη περίπτωση οι κινήσεις του σώματος στο όνειρο θα γινόταν και από το σώμα στο κρεβάτι με αποτέλεσμα την αφύπνιση. Ωστόσο είναι δυνατόν ο μηχανισμός που προκαλεί την παράλυση να κινητοποιηθεί και πριν την έναρξη του ονείρου (π.χ. κατά τη διάρκεια της τεχνικής WILD) ή να παραμείνει ενεργός μετά την αφύπνιση του ατόμου. Στην τελευταία περίπτωση το άτομο νιώθει ότι βρίσκεται ξαφνικά στο κρεβάτι τελείως παραλυμένο και το καταλαμβάνει φόβος!!!!  Λόγω της φύσης της κατάστασης μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης και του συνακόλουθου φόβου από την παράλυση, συχνά παρατηρούνται στη φάση αυτή και υπναγωγικές ψευδαισθήσεις (κυρίως ακουστικές) που επιτείνουν την αγωνία του ατόμου!!!!  Η κατάσταση αντιμετωπίζεται ωστόσο επιτυχώς από όποιον γνωρίζει τη φύση της, με βαθιές αναπνοές και διατήρηση της ηρεμίας. Η παραπάνω πρακτική είτε λύει την παράλυση, είτε τη μετατρέπει σε συνειδητό όνειρο. Κατά τη διάρκεια της τεχνικής WILD περνά κανείς εκούσια από την παραπάνω κατάσταση, οπότε ουσιαστικά αποσυνδέει το “ονειρικό” του σώμα από το παραλυμένο. Στην περίπτωση αυτή, ο φόβος είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος καθώς υπάρχει πλήρης επίγνωση της κατάστασης.

Έχουμε και την υπνοβασία:

 Η ΥΠΝΟΒΑΣΊΑ

Η υπνοβασία είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που παρατηρείται περισσότερο στα νεαρά άτομα και εμφανίζεται στη διάρκεια του ύπνου των βραδέων κυμάτων. Το άτομο μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι του, να βαδίσει , να πλυθεί, ν’ ανοίξει τη πόρτα, να ψάξει για φαγητό και όλα αυτά << χωρίς να έχει συνείδηση του τι κάνει >>, είναι ένα φαινόμενο που έχει προβληματίσει πολύ τους επιστήμονες που το παρακολουθούν χωρίς να μπορούν να δώσουν μια εξήγηση!!!!! Η δικιά μου εξήγησης είναι ότι ίσως ενεργοποιείτε κατά κάποιον τρόπο ένας από τους άλλους μας εαυτούς όπου υπάρχουν σε παράλληλους κόσμους και παίρνουμε τους ρόλους τους με το τι κάνουν αυτοί εκεί και το αντίθετο για αυτούς με εμάς!!!!. Οπότε αν ξυπνήσει το άτομο που υπνοβατεί απότομα δε θυμάται τίποτα απ’ όσα έκανε και απορεί μάλιστα που βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση.

Το φαινόμενο της υπνοβασίας, η οποία μπορεί να θεωρηθεί σα μια μη ολοκληρωμένη εγρήγορση του εγκεφάλου μας, μας αναγκάζει να δεχθούμε ότι μπορεί να υπάρχει μια ασυνείδητη αντίληψη χωρίς μνημονική καταγραφή και χωρίς ηλεκτρική δραστηριότητα στο φλοιό ( παρά μόνο βραδέα κύματα όπου και για αυτό καταλήγω στην παραπάνω θεωρεία μου ), παρ’ όλο που η τελευταία συνδέεται συνήθως με τη κατάσταση της συνειδητής προσοχής.

Ας δούμε και κάτι τελευταίο:

Ο ΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΥΠΝΟΣ ΠΡΟΔΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΞΕΝΟΥ ΥΠΝΟΥ

Το φαινόμενο του παράξενου ύπνου δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα στα ψάρια, στα αμφίβια και στα ερπετά (εκτός ίσως από τον κροκόδειλο !!!!! ). Αντίθετα αναγνωρίζεται εύκολα στα πτηνά και στα θηλαστικά. Εντούτοις η διάρκεια του παράξενου ύπνου είναι πολύ μικρή στα πτηνά (5-15 δευτερόλεπτα), δηλαδή μόνο το 3%-5% της συνολικής διάρκειας του ύπνου τους, χωρίς να ξέρουμε το γιατί!!!!

Φαίνεται πως την ιδιότητα του παράξενου ύπνου την ανέπτυξαν μόνο τα θερμόαιμα ζώα  ( δεν υπάρχει στα μονοτρήματα ορνιθόρυγχο και έχιδνα ) και ο λόγος μπορεί να είναι η ανυπαρξία φλοιού στα ψυχρόαιμα και ο πολύ γρηγορότερος μεταβολισμός στα θερμόαιμα!!!! Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι το γεγονός ότι η νευρογένεση σταματά στα θερμόαιμα αμέσως μετά την ωρίμανση του εγκεφάλου τους, δηλαδή κατά τις πρώτες βδομάδες ή τους πρώτους μήνες της γέννησής τους ( αντίθετα στα ψυχρόαιμα συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της ζωή τους ). Η νευρογένεση διατηρείται μόνο σε μερικά πτηνά και σε ορισμένες μόνο εποχές!!!!

Ένα πρόβλημα υπάρχει με το δελφίνι, το οποίο δε φαίνεται να εμφανίζει παράξενο ύπνο. Το δελφίνι δεν μπορεί να αναπνεύσει παρά μόνο εκούσια, επιλέγοντας ανάμεσα στο να μη κοιμηθεί ή να πνιγεί( !!!! ) Για αυτό κοιμάται με ένα ημισφαίριο κάθε φορά, ελέγχοντας την αναπνοή του πότε με το δεξιό και πότε με το αριστερό ημισφαίριο!!!!

Τα νεογέννητα θηλαστικά δεν παρουσιάζουν αμέσως το φαινόμενο του παράξενου ύπνου, αλλά στην αρχή εκδηλώνουν το λεγόμενο “σεισμικό ύπνο”!!!! Ο σεισμικός ύπνος δεν εμφανίζει καμιά περιοδικότητα και χαρακτηρίζεται από τινάγματα των ματιών, των αυτιών, των ποδιών και της ουράς των ζώων!!!! Οι κινητικοί νευρώνες δηλαδή βρίσκονται σε μια συνεχή δραστηριότητα. Τα τινάγματα αυτά δεν προέρχονται από κάποια κεντρική πηγή, γιατί αυτά διατηρούνται στα πίσω μέλη του ζώου και μετά την εκτομή του νωτιαίου μυελού. Επίσης δεν παρατηρείται κανένα ηλεκτροφυσιολογικό φαινόμενο του παράξενου ύπνου (π.χ. δραστηριότητα της γεννήτριας PGO). Τέλος τα περισσότερα φάρμακα που καταστέλλουν τον παράξενο ύπνο στον ενήλικο, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στο σεισμικό ύπνο. Φαίνεται λοιπόν πως ο σεισμικός ύπνος εκφράζει απλώς τις αυθόρμητες κινήσεις κατά τη διαδικασία της νευρογένεσης, όπου το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους!!!!!

Με τη παύση της νευρογένεσης, ο παράξενος ύπνος αρχίζει να αντικαθιστά σιγά -σιγά το σεισμικό ύπνο. Μοιάζει όλο και περισσότερο με το παράξενο ύπνο του ενήλικα και μετά την 21η μέρα εκδηλώνει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του. Τα μυϊκά τινάγματα εξαφανίζονται για να αντικατασταθούν από τις γρήγορες κινήσεις των ματιών, που ελέγχονται από τη γεννήτρια PGO στο στέλεχος του εγκεφάλου. Ο φλοιός ενεργοποιείται όταν τα σήματα της γεννήτριας PGO διεγείρουν τον οπτικό φλοιό. Σε αυτή τη φάση μπορούμε να αυξήσουμε ή να εξαφανίσουμε τον παράξενο ύπνο με τα ίδια φάρμακα που τον εξαφανίζουν και στον ενήλικο.

Η στέρηση του παράξενου ύπνου προκαλεί το φαινόμενο της σχετικής αύξησής του μετά τη διακοπή της στέρησης. Η διάρκεια αυτής της αύξησης είναι ανάλογη με τη διάρκεια της καταστολής και εξοφλεί κατά 50 – 80% τις οφειλές προς το παράξενο ύπνο!!!! Στην αρχή αναζητήθηκαν ονειρογόνοι παράγοντες ( διάφορα πεπτίδια ), οι οποίοι θα αύξαναν με τη συσσώρευση τους την ανάγκη για παράξενο ύπνο. Παρόλο όμως το πλήθος των παραγόντων που αυξάνουν τον ύπνο, δεν έχει απομονωθεί ακόμα κανένας ειδικός παράγοντας που να είναι υπεύθυνος για τον παράξενο ύπνο.

Φαίνεται ότι η αύξηση του παράξενου ύπνου δεν προκαλείται από την καταστολή του, αλλά από το στρες της στέρησης που αναγκάζει τον υποθάλαμο και την υπόφυση να απελευθερώσουν διάφορες χημικές ουσίες για ν’ αποκαταστήσουν τα κυκλώματα του φλοιού που διαταράχθηκαν από τις ενοχλητικές καταστάσεις που επιβλήθηκαν στον οργανισμό.

“Τι εστί το ενύπνιον, και δια τίνα αιτίαν οι καθεύδοντες οτέ μεν ονειρώττουσιν οτέ δε ου, ή συμβαίνει μεν αεί τοις καθεύδουσιν ενυπνιάζειν, αλλ’ ου μνημονεύουσιν, και ει τούτο γίνεται δια τίνα αιτίαν γίγνεται, και πότερον ενδέχεται τα μέλλοντα προοράν ή ουκ ενδέχεται;”

                                           ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (Περί Ύπνου και Εγρηγόρσεως)

 

Τα όνειρα τα θεωρούμε συνήθως σαν ψευδαισθητικές παραστάσεις την ώρα του ύπνου μας, που μπορούν να συμπεριλάβουν όλες τις αισθήσεις μας. Το βασικό ρόλο βέβαια τον παίζει η αίσθηση της όρασης, αλλά πολλές φορές αυτή συνοδεύεται από τις αισθήσεις της ακοής και της αφής, ενώ οι αισθήσεις της γεύσης και της οσμής εμφανίζονται σπανιότερα!!!! Από την άλλη μεριά η αίσθηση του πόνου απουσιάζει αν και όχι πάντα, ακόμα και από τους πιο φοβερούς εφιάλτες μας.

Το γεγονός ότι στα συνηθισμένα όνειρά μας χάνουμε την κριτική μας ικανότητα και ζούμε σε ένα καθαρά ψευδαισθητικό κόσμο, θεωρώντας τον εύπιστα σαν πραγματικό, μας κάνει να μοιάζουμε με τα ψυχωτικά άτομα που βιώνουν μια ανάλογη παραίσθηση. Αυτός είναι ο λόγος που διάφοροι ψυχολόγοι έχουν πει πως αν δεν είμασταν κοιμισμένοι, θα θεωρούμασταν σχιζοφρενείς και τρελοί, και με αυτόν τον τρόπο πολλοί ψυχίατροι δίνουν βεβαίωση στα δικαστήρια ότι το άτομο δεν στέκει πλέον καλά!!!! Η έλλειψη προσανατολισμού στο χώρο και στο χρόνο και η άκριτη αποδοχή των ονειρικών εικόνων μας, μοιάζουν με την περίπτωση μιας μανιοκαταθλιπτικής ψύχωσης. Η παράξενη επίσης αμνησία μας όταν ξυπνάμε, μοιάζει με την απώλεια της βραχύχρονης μνήμης που παρατηρούμε στη πρόωρη γήρανση. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που οι  κλασσικοί ψυχολόγοι και ψυχαναλυτές μελέτησαν την ονειρική μας κατάσταση θεωρώντας τη σαν ένα είδος διανοητικής ασθένειας ( !!!! )

Η εξέλιξη των ιδεών της επιστήμης όσον αφορά την ονειρική μας κατάσταση και θ’ αναφερθώ σε μελλοντικό άρθρο για τις σημαντικότερες θεωρίες που έχουν διατυπωθεί μέχρι τώρα για αυτά. Αυτό δε σημαίνει ότι γνωρίζουμε σήμερα γιατί ονειρευόμαστε!!!! Παρ’ όλη τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων δεκαετιών, η επιστήμη δεν έχει πει ακόμα τη τελευταία λέξη της για τα όνειρα.

Στην αρχαιότητα το όνειρο θεωρήθηκε σαν ένα μήνυμα των θεών!!! Στη συνέχεια προσπαθήσαν να εξηγηθεί ψυχολογικά το περιεχόμενό του. Τελευταία προσπαθείται να εξηγηθεί με καθαρά φυσιολογικούς και νευρολογικούς όρους (μετά το 1960).

Πώς να έχετε ένα προκαλούμενο συνειδητό όνειρο:

Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσω έναν από τους πολλούς τρόπους για να προκαλέσετε ένα συνειδητό όνειρο, σε μελλοντικό άρθρο μου θα αναφερθώ πιο λεπτομερέστατά.

Αυτή η μέθοδος εφευρέθηκε από τον δρ. LaBerge και είναι ευρύτερα γνωστή ως MILD.

Σύμφωνα με τον LaBerge αυτή η μέθοδος είναι καλό να χρησιμοποιείται μόλις έχεις ξυπνήσει από ένα συνηθισμένο όνειρο και είσαι έτοιμος να ξανακοιμηθείς. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι η συγκέντρωση στο στόχο σου. Πρέπει να πιστέψεις αυτά που λες στον εαυτό σου.

Χαλαρά μην αγχώνεσαι. Αρκεί να είσαι εκεί, έχοντας επίγνωση του εαυτού σου και του τι γίνεται και αυτό θα έρθει μόνο του. Ε, και αν δε συμβεί απόψε, θα συμβεί μιαν άλλη φορά. Χρειάζεται υπομονή.

MILD σε 3 εύκολα βήματα:

 1 – Θυμήσου

Πες στον εαυτό σου ότι θα ξυπνήσεις από ένα όνειρο και θα το θυμάσαι. Όταν θα ξυπνήσεις από ένα όνειρο, προσπάθησε να το θυμηθείς όσο περισσότερο μπορείς.

 2 – Καθόρισε την πρόθεσή σου

Καθώς σε παίρνει πάλι ο ύπνος, συγκεντρώσου στην πρόθεση να έχεις συνείδηση ότι ονειρεύεσαι. Επανάλαβε την ακόλουθη φράση, ή μία που θα γράψεις εσύ:

Θα ονειρευτώ τώρα. Είμαι σε ένα όνειρο. Ξέρω ότι ονειρεύομαι.

Αν πιάσεις τον εαυτό σου να παρασύρεται, συγκεντρώσου πάλι στην πρόθεσή σου, επαναλαμβάνοντας τις λέξεις.

3 – Νοερή απεικόνιση

Φαντάσου τώρα τον εαυτό σου να αποκτά συνείδηση μέσα στο όνειρο. Πήγαινε πίσω στο όνειρο που είχες πριν ξυπνήσεις και φαντάσου ότι συνειδητοποιείς ότι είναι όνειρο. (Αν δεν καταφέρεις να θυμηθείς ένα όνειρο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο παλιότερο). Δες τον εαυτό σου να συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται σε όνειρο. Δες νοερά τι πρόκειται να κάνεις τώρα που ξέρεις ότι είσαι σε όνειρο (για παράδειγμα πέταξε!)

 Επανάληψη

Επανάλαβε τα βήματα 2 και 3 μέχρι να σε πάρει ο ύπνος.

 

Το όνειρο

Αν τα καταφέρεις, θα έχεις ένα όνειρο και ξαφνικά θα συνειδητοποιήσεις ότι ονειρεύεσαι.

 

Κλίνοντας το άρθρο μου εγώ θα ήθελα να πω δυο λόγια:

“Δεν είναι μικρό πράγμα να κοιμάσαι, αφού για να το πετύχεις πρέπει να μείνεις ξύπνιος όλη την ημέρα”.

Ζαρατούστρα (ΝΙΤΣΕ)

Μέχρι την επόμενη φορά να είστε όλοι καλά και να θυμάστε.

Αν δεν πιστεύετε σε κάτι, δεν πάει να πει αυτό το κάτι ότι δεν υπάρχει!!!!

INVISIBLE LYCANS TEAM!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


4 σκέψεις στο “ΕΙΔΙΚΟ ΑΡΘΡΟ!!!! ΟΝΕΙΡΑ – ΟΝΕΙΡΟΚΟΣΜΟΣ – ΟΝΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝEIΔHΣΗΣ!!!!

  1. Καλησπέρα,καταπληκτικό ολο αυτο που μόλις διάβασα .Εχω κάποια θεματα και εγω για τα όνειρα .Λοιπόν 1) Συχνά βρίσκομαι σε συγκεκριμένα μερη που δεν εχω δει ποτε εως τοτε ομως μου είναι γνωστά μεσω του ονειρού(κανα 2 μερη που ειχα δει στο παρελθον ετυχε να τα συναντήσω στο περιπου αργότερα όπως πχ κάποια σχολή ή παραλία) .Δεν ξερω αν σημαίνει κάτι πάντως ειναι πολύ ευχάριστο για εμενα να βρίσκομαι σε αυτά τα μερη στον ύπνο μου .2) Καποιες φορές παλιότερα (εχει καιρό να μου συμβει) ειχα συνείδηση οτι ονειρευόμαι και δεν ειναι η πραγματικότητα, ειδικά σε εφιάλτες (οπου δεν εφευγα και απο τον φόβο με τη σκέψη αυτή ,ειχα την περιέργεια να δω τι θα γίνει πχ αν θα σκοτωθώ ,αν θα βρω το σωστό δρόμο ,αν θα γλιτώσω απο κατι ,καποια οντότητα κλπ) και 3) (αυτο μου φαίνεται πολύ παραξενο ) ενω εχω ξυπνήσει κάποια ωρα νομίζω πως οτι καποια πράγματα που ονειρεύτηκα ισχύουν .Οπως πχ να υπάρχει ενα μαγαζί στη γωνία αλλα στην πραγματικότητα να μην υπάρχει και εγω ενω εχω ξυπνήσει να εχω μπερδευτει με το όνειρο
    Επίσης εχω δει σε όνειρο οντότητες όπως φαντάσματα ,εξωγήινους,νεκραναστημένους (πχ βλέπω το σκυλάκι μου που εχει πεθάνει πριν 7 χρονια να εχει γινει λεει παλι καλα και να το εχουμε μαζι μας και συχνά μάλιστα εχει την ταση να πέσει απο το μπαλκόνι και αυτό με αγχωνει το πως θα αποτρέψω τον 2ο θανατο του δεν ξερω αν σημαίνει κατι αυτο απλά το βλεπω συχνα) αλλα και πολυ συχνά ιπτάμενους δίσκους.
    Αυτα για τα όνειρά μου και οσο αφορά τον ύπνο γενικώς αν εχετε κάποια ερευνα για το τι σημαίνει οταν ακούμε μεσα στο κεφαλι μας την ώρα που παει να μας πάρει ο υπνος φωνες ,κραυγες,θορύβους που δεν υπαρχουν στην πραγματικότητα .Ευχαριστώ,να είστε καλά

Αφήστε μια απάντηση