ΣΤΡΑΤΗΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ 2
ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΣ: Ο Πεισίστρατος ήταν γιος του Ιπποκράτους, γεννήθηκε το 605 π.χ. και ήταν τύραννος των Αθηνών. Η ηγεσία του χωρίζετε σε τρεις περιόδους, διακρίθηκε για την φιλονομία και την προνοητικότητα, χάρη σε αυτόν τα Ομηρικά έπη καθιερώθηκαν ως βασική εκπαίδευση. Ξεκίνησε από την Εύβοια εναντίον της Αττικής, όταν έφτασε στην Παλλήνη έδωσε μάχη κατά των αντιπάλων του όπου τους συνέτριψε τελείως, κατά την προέλαση του συνάντησε και άλλους εχθρούς , τότε έδωσε διαταγή στους στρατιώτες του να στεφανωθούν με κλωνάρια και να μην σκότωναν όσους συναντούσαν, αλλά να τους έλεγαν ότι δήθεν έκαναν συνθήκη με τους προηγούμενους , έτσι λοιπόν οι υπόλοιποι τον πίστεψαν και αποφάσισαν να συνθηκολογήσουν, όπου του εμπιστεύτηκαν και την πόλη. Τότε ο Πεισίστρατος βρήκε ένα άρμα ανέβηκε επάνω και δίπλα του είχε μια ωραία και ψηλή γυναίκα που το όνομα της ήταν Φύη, μαζί της έφερε και τα όπλα της Παλλάδος Αθηνάς, έτσι εισχώρησε στην Αθήνα δημιουργώντας μεγάλη εντύπωση και εύκολα αναδείχτηκε τύραννος των Αθηνών.
Ο μεγάλος πολιτικός του αντίπαλος ο Μεγακλής που ήταν πάντα υπερ των πλουσίων ενώ ο Πεισίστρατος ήταν με το μέρος των φτωχών, μια φορά στην εκκλησία του δήμου ήταν ο Μεγακλής όπου συκοφαντούσε και απειλούσε τον Πεισίστρατο, παρών στο σημείο εκείνο ήταν και ο Πεισίστρατος , μόλις άκουσε τα λόγια του αντιπάλου του λίγο μετά αποφάσισε να φύγει έχοντας τραυματιστεί, την επόμενη μέρα ξαναπήγε στην αγορά δείχνοντας στους Αθηναίους τις πληγές του, ο λαός βλέποντας ότι είχε πληγωθεί αγανάκτησαν γιατί πάντα ήταν με το μέρος τους, έτσι οι πολίτες αποφάσισαν να του παραχωρήσουν τριακόσιους φύλακες για να τον προστατεύουν. Ο Πεισίστρατος τους χρησιμοποίησε ως ροπαλοφόρους και όχι μόνο έγινε τύραννος των Αθηναίων αλλά παρέδωσε την εξουσία και στα παιδιά του.
ΑΡΠΑΓΟΣ: Ο Άρπαγος όταν στρατηγός από την Περσία, ξέρουμε ότι αυτός βοήθησε τον Κύρο τον πρεσβύτερο να εκθρονίσει τον παππού του Αστυάγη, με αποτέλεσμα την ενθρόνιση του Κύρου. Κάποια στιγμή ήθελε να στείλει κρυφά μια επιστολή στον βασιλιά του τον Κύρο, αλλά επειδή υπήρχαν πολλά εμπόδια και ήταν δύσκολο αυτό, σκέφτηκε να κάνει το εξής: Ξέσχισε ένα λαγό και μέσα του έβαλε την επιστολή μετά έραψε προσεκτικά το σημείο που είχε κάνει την σχισμή, έδωσε εντολή στον ταχυδρόμο να ντυθεί με λινά κυνηγητικά ρούχα, έτσι πέρασε εύκολα και από την προσοχή των φρουρών του δρόμου, και παρέδωσε έγκυρα την επιστολή στον Κύρο.
ΑΡΙΣΤΩΝ: Η καταγωγή του ήταν από την Κόρινθο, όταν ήταν κυβερνήτης σε ένα πλοίο όπου συνόδευε τρία εμπορικά πλοία που μετέφεραν σιτάρι, όταν κόπασε ο αέρας ξαφνικά αντίκρισε μια εχθρική τριήρης, αμέσως ο Αρίστων ένωσε τα πλοία έτσι ώστε να έπλεαν παράλληλα με σκοπό αν η τριήρης συνέχιζε κατά πάνω τους να μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν, όταν είδε ότι η τριήρης συνέχιζε την πορεία με σκοπό να τα χτυπήσει τότε έδωσε εντολή να το αποκλείσουν και να πλεύσει και ο ίδιος από τα πλάγια έτσι έβαλαν το εχθρικό πλοίο με επιτυχία.
ΑΡΧΙΝΟΣ: O Aρχίνος έζησε στις αρχές του τρίτου αιώνα π.χ. και ήταν τύραννος του Άργους ο τρόπος που κατάφερε να γίνει τύραννος ήταν ο εξής: Υπήρχε μια παράδοση στους Αργιούς όπου όταν κατασκεύαζαν καινούργια όπλα συγκέντρωναν τα παλιά τους όπλα και τα αφιέρωναν στους θεούς τους. Όταν ήρθε ο καιρός για να κατασκευαστούν καινούργια όπλα, το κράτος του Άργους είχε διορίσει τον Αρχίνο για να επιβλέπει τους εργάτες που έφτιαχναν τα όπλα, τότε αυτός άδραξε την ευκαιρία και κατόπιν συνεννοήσεως με τους ξένους μέτοικους, με καταδίκους , και με φτωχούς ανθρώπους που είχαν αδικηθεί από το κράτος, συγκέντρωσε τα παλιά όπλα τα παρέδωσε σε αυτούς και έτσι με την βία κατόρθωσε και έγινε τύραννος του Άργους.
ΛΑΧΑΡΗΣ: Ο Λάχαρης έζησε στο τέλος του τέταρτου αιώνα και στις αρχές του τρίτου αιώνα. Με την βοήθεια του Κάσσανδρου το 296 π.χ. κατάφερε να γίνει τύραννος των Αθηνών, η τυραννία του κράτησε μέχρι την επίθεση του Δημητρίου του πολιορκητή. Θα μπορούσα να πω ότι ο Λάχαρης ήταν ο μεγάλος δραπέτης της αρχαιότητας. Όταν ο Λάχαρης βρισκόταν στη Θήβα έτυχε εκείνη την περίοδο η Θήβα να πολιορκείτε, τότες ο Λάχαρης μπήκε στους υπονόμους της πόλης όπου και έμεινε εκεί 3 με 4 μέρες , όταν στο τέλος νύχτωσε βγήκε έξω και κρυφά κατέφυγε στους Δελφούς, ύστερα από εκεί πήγε στον Λυσίμαχο.
Όταν οι αντίπαλοι του Λάχαρη κατάφεραν και κατέλαβαν την Σήστο, ο Λάχαρης πρόλαβε και κρύφτηκε σε ένα λάκκο παίρνοντας μαζί του και λίγα τρόφιμα, παρέμεινε εκεί καλυμμένος μέχρι που εκεί κοντά μια γυναίκα κήδευε έναν δικό της άνθρωπο, τότες ο Λάχαρης αφού βρήκε γυναικεία ρούχα και ντύθηκε με αυτά αναμίχτηκε με τις πενθούσες και λίγο μετά βγήκε έξω από τα τείχη της πόλης και μόλις νύχτωσε πέρασε στην Λυσιμάχεια.΄
Μια άλλη απόδραση που έκανε ήταν όταν η Αθήνα πολιορκείτε από τον Δημήτριο τον πολιορκητή, τότε αυτός ήταν τύραννος της Αθήνας, φόρεσε ένα ακαλαίσθητο ρούχο που έμοιαζε με δούλο κατόπιν έβαψε μαύρο το πρόσωπο του πήρε ένα καλάθι και βγήκε κρυφά έξω από τα τείχη της πόλης από μια μικρή πύλη, μέσα στο καλάθι είχε χρυσά νομίσματα, μόλις πήραν χαμπάρι οι άντρες του Δημητρίου την έξοδο του πήραν τα άλογα τους και άρχισαν να τον καταδιώκουν με μεγάλο ζήλο και δεν χαλάρωσαν καθόλου την ένταση της καταδίωξης, ο Λάχαρης κατά την καταδίωξη του άρχισε να πετάει κατά διαστήματα στο δρόμο και από λίγα χρυσά νομίσματα, αυτό το επανέλαβε πολλές φορές και κάθε τόσο οι διώκτες του κατέβαιναν από τα άλογα τους για να μαζέψουν το χρυσό. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε ο Λάχαρης να τους ξεφύγει και έφτασε ιππεύοντας στην Βοιωτία.
ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ: O Ηρακλείδης καταγόταν από τον Τάραντα της Σικελίας, είχε βοηθήσει τους Ρωμαίους εναντίον των Καρχηδόνιων που αρχηγός τότε ήταν ο Αννίβας. Ήταν αρχιτέκτονας, στρατηγός και βασικός σύμβουλος του Φιλίππου Ε’ πατέρας του τελευταίου και ένδοξου Μακεδόνα βασιλιά Περσέα. Κατέφυγε στον Φίλιππο όταν οι Ρωμαίοι τον υποψιάζονταν το 210 π.χ.
Ο Δημήτριος διόρισε φρούραρχο των Αθηνών τον Ηρακλείδη, εκείνη την περίοδο ο Ηρακλείδης βρισκόταν κάπου στην Λυδία. Τότε οι στρατηγοί των Αθηνών έκαναν μια μυστική συνεδρίαση και κατόπιν έπεισαν τον Ιεροκλέα που ήταν αρχηγός των μισθοφόρων, η καταγωγή του Ιεροκλέα ήταν από την Καρία, συμφώνησαν μαζί του να περιμένουν να γυρίσει ο Ηρακλείδης στην Αθήνα και τότε να ανοίξει τις πύλες το βράδυ και να βάλει μέσα στην πόλη των Αθηνών στρατιώτες με σκοπό να τον σκοτώσουν. Η επιχείρηση οργανώθηκε κοντά στον Ιλισσό όπου εκεί τελούνταν καθαρμούς των μικρών μυστηρίων, ο Ιεροκλής όλο αυτόν τον καιρό ήταν έμπιστος του Ηρακλείδη, την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μαρτυρήσει στον Ηρακλείδη την επικείμενη επιχείρηση που θα γινόταν κατά του. Όταν άρχισε να συντελείτε η επιχείρηση την νύχτα πέρασαν από κάποιες πύλες οι επαναστάτες όπου ήταν στον αριθμό περίπου στους τετρακόσιους μισθοφόρους, οι συντονιστές αυτής της επιχείρησης ήταν ο Μνησίδημος, Πολυκλής, Καλλισθένης, Θεόπομπος, Σάτυρος, Ονητορίδης, Σθενοκράτης, Πυθίων. Ο Ηρακλείδης τότες εφόσον ήταν προετοιμασμένος εξαπέλυσε εναντίον τους δυο χιλιάδες οπλισμένους στρατιώτες με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τους επαναστάτες μέχρι ενός.
Σε μια άλλη περίπτωση ο Ηρακλείδης είχε υποσχεθεί στον Φίλιππο Ε ότι θα πυρπολήσει μόνος του τον στόλο των Ροδίων, σκέφτηκε το εξής τέχνασμα φεύγοντας από την αυλή του Φιλλίπου είχε αφήσει να φαίνετε πάνω στο σώμα του πολλά χτυπήματα, και προσέφυγε σε ένα βωμό κρατώντας ένα κλαδί ελιάς και εζήταγε έλεος από τους πολίτες, ο Ηρακλείδης φάνηκε πολύ πειστικός όπου πολλοί πίστεψαν ότι αδίκως υπέστη αυτήν την μεταχείριση, τότε ο Ηρακλείδης επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο της γραμμής και κατέπλευσε στην Ρόδο λέγοντας: ήλθα εδώ ως ηγέτης, έχοντας προπηλακιστή εξαιτίας σας γιατί παρεμπόδισα τον Φίλιππο να σας κηρύξει πόλεμο εναντίον σας, για να τους πείσει περισσότερο τους έδειξε επιστολές του Φιλίππου που απευθυνόταν στους Κρήτες στις οποίες συμφωνούσε να αναλάβει πόλεμο εναντίον σας. Οι Ρόδιοι θεώρησαν ότι αυτές οι επιστολές ήταν γνήσιες και υποδέχτηκαν τον Ηρακλείδη ως κάποιον που θα μπορεί να φανεί χρήσιμος στον αγώνα κατά του Φιλίππου. Ο Ηρακλείδης περίμενε μέχρι να φυσήξει ευνοϊκός αέρας και όταν έγινε αυτό το βράδυ κατάφερε και έβαλε φωτιά στο ναύσταθμο των Ροδίων. Τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς ήταν να καούν δεκατρία οικήματα του ναυστάθμου και καταστράφηκαν όσες τριήρεις υπήρχαν μέσα, αμέσως μετά ο Ηρακλείδης γρήγορα επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο και έφυγε, όταν έφτασε στην Μακεδονία έγινε ο πιο έμπιστος φίλος του Φιλίππου.
ΝΙΚΩΝ: O Νικών ήταν κυβερνήτης από την Σάμο, είχε σκοπό να πλεύση απαρατήρητος δίπλα από της αγκυροβολημένες εχθρικές τριήρεις, αφού έβαψε τα πλοία του με τα ίδια χρώματα που είχαν και οι εχθροί του, διάλεξε τους καλύτερους και πιο ρωμαλέους ναύτες και σάλπαρε προς τα εχθρικά πλοία, έφτασε κοντά στις πλώρες των αντιπάλων του σαν να ήταν φιλικό πλοίο, αφού πέρασε δίπλα από όλα τα αγκυροβολημένα πλοία έκανε την αναγνώριση και λίγο μετά έφυγε. Όλη αυτήν την ώρα οι αντίπαλοι έμειναν κατάπληκτοι και είχαν απορίες για αυτήν την ενέργεια, μόνον όταν έφυγε το πλοίο αντιλήφθησαν ότι ήταν εχθρικό αλλά δυστυχώς για αυτούς ήταν πολύ αργά για να το αιχμαλωτίσουν.
ΑΓΑΘΟΣΤΡΑΤΟΣ: Ήταν η περίοδος που οι Ρόδιοι είχαν πόλεμο με τον βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίο κοντά στην Έφεσο. Ο Χρεμωνίδης ήταν ναύαρχος του Πτολεμαίου και είχε ανοιχτεί στο πέλαγος για να ναυμαχήσει. Τότε ο Αγαθόστρατος οδήγησε τον στόλο των Ροδίων σε παράταξη ανά πλοίο, όταν κάποια στιγμή έγινε ορατός από τον Χρεμωνίδη γύρισε με το μέτωπο προς τα εμπρός, έμεινε για λίγο διάστημα αδρανής και μετά επέστρεψε στο λιμάνι από όπου και είχε αποπλεύσει. Οι αντίπαλοι εκείνη την στιγμή νόμισαν ότι φοβόταν να ναυμαχήσει και τότε άρχιζαν να ψάλλουν παιάνες και απέπλευσαν και αυτοί στην βάση τους. Τότε ο Αγαθόστρατος επέστρεψε και πάλι στο σημείο πύκνωσε τον στόλο του και στα δυο άκρα και έπλευσε κατά των αντιπάλων του, οι οποίοι εκείνη την στιγμή αποβιβάζονταν κοντά στο τέμενος της Αφροδίτης, ο Αγάθωνας δεν έχασε την ευκαιρία και αμέσως όρμησε κατά πάνω τους και επεκράτησε σχεδόν εύκολα.
Μέχρι την επόμενη φορά να είστε καλά.
INVISIBLE LYCANS TEAM!!!