ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μπορεί να ακούγετε φανταστικό αλλά και στον τομέα αυτό οι αρχαίοι Έλληνες είχαν διαπρέψει σημαντικά, υπάρχουν αρκετές αναφορές για αυτό το θέμα, μερικά από αυτά θα σας τα παραθέσω παρακάτω. Αν δεν είχε καεί η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρεια με αποτέλεσμα να καούν όλες σχεδόν οι περγαμηνές όπου περιείχαν τις γνώσεις αυτών τον αυτοματισμών τότε ίσως η βιομηχανική επανάσταση να είχε ξεκινήσει πολλές εκατοντάδες χρόνια πριν και όχι το 1800. Ένας άλλος λόγος ήταν ότι τα χέρια των εργατών ήταν πολύ φτηνότερα παρά από τις μηχανές γιατί η κατασκευή της εκάστοτε μηχανής ήταν δαπανηρή και δεν σύμφερε, τα χρησιμοποιούσαν μόνο σε ορισμένες καταστάσεις. Πολλές από αυτές τις μηχανές τις χρησιμοποιούμε και μέχρι σήμερα ή είναι οι βάσεις πολλών σύγχρονων μηχανών, μερικές από αυτές είναι: Ανυψωτικά μηχανήματα, ατμομηχανήματα, αντλίες νερού, είχαν μηχανές που λειτουργούσαν με κέρματα, υδραυλικά ρολόγια, τροχαλίες, πόρτες που να ανοίγουν και να κλείνουν αυτόματα και πολλά άλλα, επίσης υπάρχουν πληροφορίες και από την μυθολογία όπου ακόμα παλαιότερα υπήρχαν τέτοιες μηχανές όπως ο Τάλως.
Ο Τάλως ήταν ένα χάλκινο ρομπότ τεραστίων διαστάσεων όπου βρισκόταν στην Κρήτη και ο σκοπός του ήταν να φυλάει το νησί από τους ανεπιθύμητους, λέγετε ότι γύρναγε όλο το νησί τρεις φορές την ημέρα και όταν εντόπιζε εισβολή πετούσε μεγάλες πέτρες έτσι ώστε να τους εξουδετερώσει, υπάρχει η πληροφορία ότι ο Τάλως είχε μια μεγάλη φλέβα όπου ξεκινούσε από το κεφάλι και κατέληγε στα πόδια, και μέσα στην φλέβα περιείχε υδράργυρος ( κόκκινος υδράργυρος οπού χρησιμοποιείται σήμερα σαν κύρια πηγή καυσίμων στα διαστημόπλοια και είναι σπανιότατος )!!!!
Άλλη πληροφορία από την μυθολογία είναι ότι ο Δαίδαλος κατασκεύασε μια ξύλινη αγελάδα όπου είχε την ικανότητα να κινείτε και αυτό το έκανε για να ικανοποιήσει την γυναίκα του Μίνωα Πασιφάη και αυτό κινείτο με υδράργυρο το οποίο ήταν τοποθετημένο σε ένα ειδικό μηχανισμό που έμοιαζε με κλεψύδρα . Επίσης ο Δαίδαλος σύμφωνα με τη μυθολογία κατασκεύασε ανθρωπόμορφα όντα τα οποία είχαν την ικανότητα να κινούντο μόνα τους , ο Πλάτων μας αναφέρει ότι αυτά τα ανθρωπόμορφα όντα είχαν τόση ενέργεια όπου όταν δεν ήταν σε χρήση τα ακινητοποιούσαν δένοντας τα γιατί υπήρχε περίπτωση να ξεφύγουν!!!
Ο Όμηρος στην Οδύσσεια μας αναφέρει ότι τα πλοία των Φαιάκων είχαν αυτόματη πλοήγηση και μπορούσαν να πάνε στο προορισμό τους χωρίς καπετάνιο, έτσι γύρισε και ο Οδυσσέας στην πατρίδα του την Ιθάκη. ( για τα πλοία των Φαιάκων θα υπάρξει λεπτομερέστατο άρθρο στο μέλλον ).
Ο Φίλωνος ήταν μεγάλος εφευρέτης και έδρασε γύρω στο 230 π.χ. ένα από τα δημιουργήματα του ήταν οι μηχανικοί άνθρωποι οι οποίοι είχαν την ικανότητα να κινούνται χάρη με ένα συνδυασμό αεροστατικής υδροστατικής πιέσεως, το πιο σημαντικό όμως δημιούργημα του ήταν η αυτόματη θεραπαίνις, αυτό το κατασκεύασμα ήταν ένα είδους υπηρέτριας το οποίο ήταν κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από χαλκό ή από ασήμι, ήταν τόσο καλοφτιαγμένη που έμοιαζε σαν ζωντανή στην ουσία ήταν μια κρήνη που είχε την μορφή γυναικάς και στο δεξί της χέρι είχε μια οινοχόη, όταν κάποιος ήθελε να ξεδιψάσει από την οινοχόη έβαζε από κάτω ένα κύπελλο ή ένα μικρό πιθάρι και αυτόματα γέμιζε το δοχείο, άλλες φορές αντί για νερό έβαζαν κρασί . ( ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΡΟΜΠΟΤ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ )!!!
Ο Αρχιμήδης ο μεγάλος μηχανικός της αρχαιότητας όπου επινόησε πολλές μηχανές μεταξύ αυτών και πολεμικές μηχανές όπου χάρη σε αυτόν προξένησε τόσο μεγάλες ζημίες στον Ρωμαϊκό στρατό, έφευρε και πολλές αυτόματες μηχανές όχι μόνο για πολεμικό σκοπό αλλά και για ειρηνικό σκοπό, μερικές από αυτές είναι: το υδραυλικό ρολόι όπου είχε την ικανότητα με κάθε αλλαγή ώρας να κάνει και την σχετική ειδοποίηση, αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι είχε μεγάλη ακρίβεια στην ώρα, έφευρε τον κοχλία, ο κοχλίας ήταν ένα κατασκεύασμα όπου μπορούσε να κάνει την άντληση νερού, επίσης έφευρε και το καντάρι, το καντάρι ήταν ανυψωτική τριπλή τροχαλία όπου με αυτό μπορούσε και αναποδογύριζε τα πλοία των Ρωμαίων!!!!!
Στην Ελληνιστική περίοδο η τεχνολογία αυτή είχε αναπτυχθεί πάρα πολύ και κυρίως στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ένας μεγάλος μαθηματικός και εφευρέτης ο Κτησίβιος ήταν αυτός που τελειοποίησε το υδραυλικό ρολόι, το σημαντικότερο όμως έργο του ήταν το υδραυλικό μουσικό όργανο ( υδράυλις) αυτό το όργανο υπάρχει και σήμερα ακόμα και χρησιμοποιείτε κυρίως στις καθολικές εκκλησίες, σήμερα ο Κτησίβιος θεωρείτε ο παππούς του πιάνου!!!!!
Ο Ήρων ήταν και αυτός σπουδαίος εφευρέτης, έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον πρώτο αιώνα π.χ. Υπήρξε διευθυντής της ανώτατης τεχνικής σχολής της Αλεξάνδρειας , ένα σπουδαίο δημιούργημα του ήταν ο αυτόματος κερματοδέκτης, αυτό το μηχάνημα το τοποθετούσαν κυρίως έξω από τους ναούς και ο σκοπός ήταν βάζοντας του ένα κέρμα σου γέμιζε το ποτήρι με αγιασμένο νερό!!!! Το πιο διάσημο εφεύρημα του όμως ήταν η αιολόσφαιρα ή αλλιώς ο ατμοστρόβιλος αυτή ήταν η πρώτη ατμομηχανή στην ιστορία. Σε πάρα πολλά αρχαία θέατρα χρησιμοποιούσαν ευρύτατα τα αυτόματα μηχανήματα όπου είχαν φτάσει στο σημείο να δημιουργούν τεχνητούς κεραυνούς παράξενους και δυνατούς ήχους κτλ. Εδώ βλέπουμε και τα πρώτα εφέ που δημιουργήθηκαν ( ΛΕΤΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΕ Ο ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΟΥ) ;;;;
Σε κάποια αρχαία μαντεία όπως στο νεκρομαντείο του Αχέροντος δημιουργούσαν τεχνικά φάσματα και αυτά με μηχανισμούς τροχαλιών, σχοινιών και γραναζιών, αυτά τα έκαναν για να αναπαραστήσουν είδωλα νεκρών του κάτω κόσμου και με συνδυασμό τους ιερούς ψαλμούς του μύστη σου δημιουργούσε την εντύπωση ότι βρισκόσουν πράγματι στο βασίλειο των νεκρών βέβαια όλα αυτά γινόντουσαν στα υπόγεια αυτών των μαντείων όπου με τους υποβλητικούς σκιοφωτισμούς και το ανάλογο κατασκεύασμα αυτών των υπογείων προκαλούσε μεγάλο δέος στους ανυποψίαστους ανθρώπους. ( ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!! )
Το πιο συγκλονιστικό εύρημα που έχουμε είναι ο υπολογιστής των Αντικυθήρων, υποθέτω ότι πολλοί από εσάς έχετε γνώση για αυτό το εργαλείο όπου τόσα πολλά έχουν ειπωθεί, παρακάτω θα δείτε ένα βίντεο για αυτό το θέμα. Ευτυχώς κάποια από τα διασωθέντα χειρόγραφα συντηρήθηκαν και αξιοποιήθηκαν κατάλληλα και χάρη σε αυτό έχουμε σήμερα αυτές τις σπουδαίες πληροφορίες. Η κύρια αιτία για την βάση της εξέλιξης της βιομηχανίας στους προηγούμενους αιώνες οφείλετε σε αυτά συγγράμματα και δυστυχώς πολλοί σύγχρονοι εφευρέτες δεν ανάφεραν την πηγή των γνώσεων τους και τα έκρυβαν, φανταστείτε να μην είχε διασωθεί κανένα σύγγραμμα, αν γινόταν αυτό τότε σε τι κατάσταση θα βρισκόμασταν σήμερα; κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά. ( ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ GPS ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ!!!! ).
Μετά από πολύ μελέτη των βιβλίων μυθολογίας και αρχαίων κατάφερα να συγκεντρώσω σε ένα και μόνο άρθρο μερικές από τις πιο περίεργες μορφές στην Ελληνική μυθολογία, πρόκειται για ρομπότ που κυκλοφορούσαν ανάμεσα μας σε εποχές πολύ μακρινές από τη σημερινή και ενώ σήμερα ακόμα δεν υπάρχει τέτοια τεχνολογία.
Σύμφωνα λοιπόν με τα αρχαία κείμενα ανθρωπόμορφες ή ζωόμορφες μηχανές είχαν κατασκευαστεί από θεούς και ανθρώπους σε ένα ομιχλώδες κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας. Αυτό που κάνει αυτές τις περιγραφές να ξεφεύγουν από το μύθο και να μας παρακινούν να ασχοληθούμε μαζί τους είναι το πώς άνθρωποι που δεν γνώριζαν ούτε καν για το γρανάζι μιλούν για μηχανήματα αυτόματα…
ΑΣ ΚΑΝΩ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ:
ΤΑΛΩΣ: Ίσως το πιο γνωστό αρχαίο ρομπότ. Κατασκευάστηκε από τον Ήφαιστο και δόθηκε ως δώρο στο Μίνωα, βασιλιά της Κρήτης. Τεράστιος σε διαστάσεις και με ανθρώπινη μορφή. Φτιαγμένος από χαλκό, γυάλιζε όταν περιφρουρούσε την Κρήτη την οποία και προστάτευε από τους εχθρούς και φρόντιζε στην επιβολή των νόμων. Έκανε το γύρο της Κρήτης 3 φορές τη μέρα, δηλαδή κινούνταν με ταχύτητα περίπου 130 km/h (ακτογραμμή πάνω από 1000km). Μπορούσε να εκσφενδονίζει τεράστια βράχια και να πετά καυτές φλόγες από το στόμα του. Σύμφωνα με το μύθο, επιστρέφοντας οι Αργοναύτες από την Κολχίδα, βρέθηκαν αντιμέτωποι του. Τότε η Μήδεια του προκάλεσε σύγχυση και ο Τάλως τραυματίστηκε στο πόδι, χάνοντας από τη μοναδική του φλέβα όλο του το αίμα (ιχώρ) που έμοιαζε με λιωμένο μέταλλο. Μια άλλη παραλλαγή του μύθου αναφέρει πως ο Ποίας (πατέρας του Φιλοκτήτη) τον χτύπησε με ένα βέλος στην φτέρνα του, μία βίδα πετάχτηκε και το αίμα των θεών, έρευσε έξω απ’ το μεταλλικό του σώμα. Είχε σαν ορμητήριό του την Φαιστό, όπου και έχουν βρεθεί πολλά νομίσματα με τη μορφή του.
Ο ΥΦΑΙΣΤΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΡΟΜΠΟΤ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ.
ΧΡΥΣΟΙ ΒΟΗΘΟΙ: Γνωστές ως θεραπαινίδες, κατασκευασμένες από χρυσό και γένους θηλυκού. Φτιαγμένες για να του παρέχουν συντροφιά και να μιλάνε, να τον βοηθούν να περπατά καθώς είχε το γνωστό πρόβλημα στο πόδι του και να τον βοηθούν στις εργασίες του. (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΒΟΗΘΟΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΟΙ ΧΡΥΣΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΤΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ!!!! ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΟΥΚΛΑ ΑΝΔΡΟΙΔΕΣ ΡΟΜΠΟΤ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ!!:!! ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ……).
ΘΡΟΝΟΣ-ΠΑΓΙΔΑ: Εντυπωσιακά καλοφτιαγμένος χρυσός θρόνος, που δόθηκε σαν δώρο στη μητέρα του, Ήρα επειδή τον είχε απορρίψει σαν άσχημο βρέφος. Με το που κάθισε πάνω, αυτόματα σφίχτηκαν γύρω της αλυσίδες κρατώντας την δέσμια και μη μπορώντας κανείς να την βοηθήσει. Τελικά ο Διόνυσος, αφού τον μέθυσε, τον έπεισε να την ελευθερώσει και έπειτα οι υπόλοιποι Ολύμπιοι, αναγνώρισαν τα ταλέντα του και τον δέχτηκαν στον Όλυμπο.
ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ: Τα κατασκεύασε ως δώρα στον βασιλιά Αλκίνοο, μετά από προσταγή των υπόλοιπων θεών. Φτιαγμένα από χρυσό και ασήμι ήταν αθάνατα και φυσικά πανίσχυρα ώστε να δρουν σαν προστάτες του παλατιού. ( ΤΙ ΝΑ ΓΙΝΑΝΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ;).
Εκεί είχε εργαστήριο με είκοσι καμίνια και φυσερά που δούλευαν απλά με εντολές του. Κατασκεύασε επίσης αυτόματα τρίποδα και χρυσά τραπέζια που τον ακολουθούσαν όπου τα χρειαζόταν. Στα συμπόσια των θεών ακολουθούσαν όποιον τα είχε ανάγκη.
ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ
ΦΥΛΑΚΕΣ: Μηχανικοί ανθρωπόμορφοι φύλακες του λαβύρινθου που κινούταν με υδράργυρο.
ΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΚΟΥΚΛΕΣ: Ο Όμηρος και ο Πλάτωνας αναφέρουν ότι ανάμεσα στις άλλες κατασκευές του έφτιαξε και κούκλες για τα παιδιά του Μίνωα. Όντας αυτές βασιλικά παιχνίδια δεν ήταν συνηθισμένες, αλλά μπορούσαν να μιλάνε και να κινούνται. Σύμφωνα με το μύθο αναγκαζόταν να τις δένουν για να μην τους φεύγουν μακριά και τις χάνουν.
Όλα αυτά τα δημιουργήματα σήμερα η τεχνολογία δεν έχει καταφέρει να τα φτιάξει. Τότε όμως και μην έχοντας γνωρίσει ακόμα ο άνθρωπος βασικές μορφές μηχανών, κατάφερε να φανταστεί ρομπότ και να τα περιγράψει. Η επιστήμη απορρίπτει τις περιγραφές ως φανταστικές. Γιατί απλά δεν δεχόμαστε τα λεγόμενα των αρχαίων ως έχουν; Αν και είναι τόσα πολλά αυτά τα οποία θα ήθελα να συμπληρώσω αλλά ίσως να είναι κουραστικό, υπόσχομαι να γυρίσω με πιο πολλά ευρήματα της εποχής εκείνης οπού οι αρχαίοι Έλληνες διέπρεπαν σε όλα!!!
Μέχρι την επόμενη φορά να είστε όλοι καλά!!
INVISIBLE LYCANS TEAM!!!
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ!!! ΕΥΓΕ!!