ΔΕΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΧΟ!!!

ΜΥΣΤΗΡΙΑ

 ΔΕΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΧΟ!!!

 Οι περισσότεροι από μας  δεν σκεφτόμαστε πολλά για το τι ακούμε, ή για το πώς ακούμε. Ωστόσο, η ευημερία μας δέχεται σοβαρές ζημιές από τον σύγχρονο ήχο. Εδώ είναι 10 πράγματα για τον ήχο και την υγεία που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε:

 

1) Είμαστε μια χορδή. Αυτό είναι προφανές από τη φυσική, αν και είναι ομολογουμένως κάπως μεταφορικά για να καλέσουμε τους ρυθμούς και τις συνδυασμένες δονήσεις μέσα σε ένα ανθρώπινο ον μια χορδή, που συνηθίζουμε να καταλάβουμε το πως είναι αισθητικά ευχάριστο ηχητικά η συλλογή των ήχων. Όμως, « το βασικό χαρακτηριστικό της φύσης είναι περιοδική λειτουργία σε συχνότητα, ή μουσικό τόνο », σύμφωνα με την αξονική τομογραφία Eagle. Η ύλη είναι δονούμενη ενέργεια για μένα.  Ως εκ τούτου, είμαστε μια συλλογή από δονήσεις πολλών ειδών γύρω μας, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως μια χορδή…

2)    Ένας ορισμός της υγείας μπορεί να είναι ότι η χορδή είναι σε πλήρη αρμονία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία ως « μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς την απουσία ασθένειας ή αναπηρίας », η οποία ανοίγει τουλάχιστον τρεις διαστάσεις της έννοιας. Σε φιλοσοφικό επίπεδο, ο Πλάτων, ο Σωκράτης, ο Πυθαγόρας και ο Κομφούκιος όλοι έγραψαν εκτενώς για τη σχέση μεταξύ της αρμονίας, της μουσικής και της υγείας ( τόσο των κοινωνικών όσο και σωματικών καταστάσεων ). Σωκράτης: “Ρυθμός και αρμονία βρίσκουν το δρόμο τους στο καθεστώς των ενεργητικών σημείων της ψυχής, στην οποία δίνει ισχυρή στερέωση, δίνοντας χάρη, και κάνοντας την ψυχή του σ ‘αυτόν που είναι σωστά εκπαιδευμένος χαριτωμένη, ή αυτόν που δεν είναι καλά εκπαιδευμένο απότομο.”

3) Ακούμε μία οκτάβα!!  Ακούμε δέκα!!! Μια οκτάβα είναι ο διπλασιασμός της συχνότητας. Το οπτικό φάσμα όσον αφορά την συχνότητα 400-790 THz, έτσι είναι ακριβώς κάτω από μια οκτάβα. Οι άνθρωποι με μεγάλη ακοή μπορεί να ακούσουν από 20 Hz έως 20 kHz, η οποία είναι δέκα οκτάβες.

4) Υιοθετούμε θέσεις ακρόασης. Ακούγοντας τις θέσεις είναι ένα χρήσιμο σύνολο των προοπτικών που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να είναι πιο συνειδητή και αποτελεσματική η επικοινωνία – ακρόαση εμπειρογνωμόνων, διότι μπορεί να είναι τόσο ισχυρές όσο και όταν μιλάμε. Για παράδειγμα, οι άνδρες συνήθως έχουν υιοθετήσει μια περιοριστική θέση ακρόασης, ακούγοντας για κάτι, συχνά από ένα σημείο θεωρείται ως λύση.

Οι γυναίκες, αντίθετα, εκδίδουν συνήθως μια επεκτατική θέση ακρόασης, απολαμβάνοντας το ταξίδι των ήχων όπως πηγαίνει με τη ροή του σύμπαντος. Όταν οι αισθήσεις τους είναι στο ζενίθ, αυτή η αναντιστοιχία δημιουργεί πολλά επιχειρήματα……

Άλλες θέσεις περιλαμβάνουν ακούγοντας τον ήχο επικριτικό (ή κριτικό, ενεργό ή ανακλαστικό), παθητικό (ή διαλογισμού) και ούτω καθεξής. Μερικές είναι καλά γνωστές και ευρέως χρησιμοποιούμενες στην ιατρική.  Για παράδειγμα, η ενεργητική ακρόαση έχει εκπαιδευτεί σε πολλούς θεραπευτές, σύμβουλους και εκπαιδευτές.

5)  Ένας μετατρεπόμενος θόρυβος μπορεί ακόμη και σκοτώσει…!!! Υπάρχει πλέον πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων για τις επιβλαβείς συνέπειες του θορύβου, και όμως οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούν το θόρυβο ένα τοπικό θέμα, και όχι το σημαντικότερο παγκόσμιο ζήτημα που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με απογραφή του 1999  των ΗΠΑ  έκθεση, οι Αμερικανοί που κατά ονομάζουν θόρυβο ως το νούμερο ένα πρόβλημα τις γειτονιές. Από έρευνα των νοικοκυριών, το 11,3 % ανέφερε το δρόμο ή το θόρυβο της κυκλοφορίας ότι ήταν ενοχλητική, και 4,4 % είπε ότι ακουγόταν τόσο άσχημα που ήθελαν να μετακομίσουν. Περισσότεροι Αμερικανοί ενοχλούνται από το θόρυβο από ό, τι από τις οσμές, καθώς και άλλα προβλήματα που παρατίθενται σε « άλλες ενοχλητικές συνθήκες ».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει: « Περίπου το 20% του πληθυσμού της Ένωσης δηλαδή 80 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τα επίπεδα θορύβου που οι επιστήμονες και ειδικοί σε θέματα υγείας θεωρούν απαράδεκτα, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ενοχλημένοι, όπου ο ύπνος διαταράσσεται και όπου οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία είναι  τέτοιες που θα πρέπει να φοβόμαστε. Επιπλέον 170 εκατομμύρια πολίτες ζουν σε « γκρίζες ζώνες», όπως αποκαλούνται, όπου τα επίπεδα θορύβου είναι τέτοια ώστε να προκαλέσει σοβαρή ενόχληση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει: « Ο κυκλοφοριακός θόρυβος βλάπτει μόνο την υγεία σχεδόν σε  κάθε τρίτο πρόσωπο στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια της. Ένας στους πέντε Ευρωπαίους είναι σε συχνή επαφή με μη υγιή επίπεδα τη νύχτα που θα μπορούσαν να βλάψουν σημαντικά την υγεία P.O.Y. ”

Το P.O.Y. είναι επίσης η πηγή για τα αναπάντεχα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον θόρυβο που σκοτώνει 200.000 άτομα το χρόνο (!!!!). Τα πορίσματά της ( Έκθεσης Lares ) εκτιμούν ότι το 3 % των θανάτων από ισχαιμική καρδιακή νόσο είναι αποτέλεσμα από μακροχρόνια έκθεση στο θόρυβο. Με 7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι 210.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τον θόρυβο κάθε χρόνο!!!!!!!

Το κόστος του θορύβου για την κοινωνία είναι αστρονομικό. Η Ε.Ε. αναφέρει και πάλι: « Πρόσφατοι υπολογισμοί των ετήσιων ζημιών στην E.Ε. λόγω του περιβαλλοντικού θορύβου κυμαίνονται από 13 δισ. έως 38 δισ. Ευρώ. Τα στοιχεία που συμβάλλουν είναι η μείωση των τιμών κατοικιών, ιατρικά έξοδα, τις μειωμένες δυνατότητες της χρήσης γης και το κόστος των χαμένων ημερών εργασίας ». ( από την Μελλοντική Ευρωπαϊκή Πολιτική θορύβου, Πράσινη Βίβλος της Επιτροπής 1996).

Στη συνέχεια, υπάρχει η επίδραση του θορύβου στην κοινωνική συμπεριφορά. Η Αμερικανική έκθεση: « Ο θόρυβος και οι επιπτώσεις της » (Από την διοικητική διάσκεψη των Ηνωμένων Πολιτειών, Αλίκη Suter, 1991) λέει: « Ακόμη και τα μέτρια επίπεδα θορύβου μπορεί να αυξήσου  το άγχος, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης, και  βοηθώντας την συμπεριφορά, ώστε να αυξήσει τον κίνδυνο εχθρικής συμπεριφοράς σε πειραματικά υποκείμενα . Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν, σε κάποιο βαθμό, να εξηγήσουν την « ανθρωποποίηση » του αστικού περιβάλλοντος σήμερα.

Ίσως ο Πλάτων και Σωκράτης έχουν δίκιο σε ένα σημείο.

6) Η Schizophonia είναι ανθυγιεινή. “Schizophonia” ( Σχιζοφονία » περιγράφει μια κατάσταση όπου από αυτό που ακούτε και βλέπετε το τι είναι άσχετες. Η λέξη επινοήθηκε από τη μεγάλη Καναδική ωτορινολαρυγγολόγο Murray Schafer. Η Schafer εξηγεί: «Εγώ επινόησα τον όρο schizophonia σκοπεύοντας να είναι μια νευρική λέξη, σχετικά με τη σχιζοφρένεια, ήθελα να μεταφέρω την ίδια αίσθηση της εκτροπής αλλά και το δράμα ».

« Τον ισχυρισμό μου ότι οι συνεχείς schizophonia είναι ανθυγιεινή είναι μια υπόθεση ότι η επιστήμη μπορεί και πρέπει να δοκιμάσει, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Θα πρέπει μόνο να εξετάσει την παράξενη ευθυμία των συρμών σήμερα – είναι γεμάτη από ζωντανή συνομιλία, αλλά κανένα από αυτά δεν υπάρχουν με κάποιον άλλο στη μεταφορά  να διασκεδάσει το ενδεχόμενο ότι αυτό είναι κάπως αφύσικο. Παλιά το στυλ ησυχίας  τουλάχιστον είχε την αρετή να είναι μια ειλικρινής έλλειψη σύνδεσης με τους γύρω μας. Τώρα μπορούμε να αγνοήσουμε τους γείτονές μας, όπως όταν κάναμε χαρούμενες συζητήσεις προσωπικές λεπτομέρειες της ζωής μας, σαν οι άνθρωποι γύρω μας απλά να μην υπάρχουν. Σίγουρα αυτό δεν είναι ένα θετικό κοινωνικό φαινόμενο.

7) Τα σκληρά αρχεία μουσικής μας κάνει κουρασμένους. Ωστόσο, η έξυπνη τεχνολογία και οι αλγόριθμοι εφαρμόζονται ψυχοακουστικά, υπάρχουν πολλά θέματα με τη συμπίεση των δεδομένων της μουσικής, όπως συζητήθηκε σε αυτό το εξαιρετικό άρθρο του Robert Harley το 1991. « Τον ισχυρισμό μου ότι ακούγοντας εξαιρετικά σκληρή μουσική κάνει τους ανθρώπους να  κουράζονται και εκνευρισμό, η έρευνα βασίζεται στην προσωπική εμπειρία  και πάλι αυτό που ελπίζω είναι ότι θα δοκιμαστεί από τους ερευνητές.

8) Πάνω από 19 % των Αμερικανών από 12 – 19 ετών παρουσίασε κάποια απώλεια ακοής κατά την περίοδο 2005-2006, αύξηση σχεδόν 5 τοις εκατό από το 1988 έως 1994 (σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου από τον Josef Shargorodsky ). Μια πανεπιστημιακή μελέτη διαπίστωσε ότι το 61 τοις εκατό των πρωτοετών φοιτητών έδειξε απώλεια ακοής (Λιντς 2001)!!!!

Ο Robert αυλητής, αναπληρωτής καθηγητής της ακοολογίας σε μια διάσκεψη του λόγου στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι Leonard M. Miller School of Medicine, ανάφερε: « Αν δεν μπορείτε ακόμη να ακούτε τι λέει ο κόσμος γύρω σας, είστε σε ένα ασφαλές επίπεδο. Αν η ένταση είναι ανοικτή τόσο δυνατά που δεν μπορείτε πλέον να ακούτε τις συζητήσεις γύρω σας, ή αν κάποιος πρέπει να φωνάξει σε σας και σε απόσταση περίπου 80 cm για να πάρει την προσοχή σας, τότε είστε ακριβώς πάνω στην επικίνδυνη περιοχή του θορύβου »!!!!

9) Ο φυσικός ήχος και η σιωπή είναι καλό για τους ανθρώπους. Στους ισχυρισμούς αυτούς φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις. Ίσως να συντονίζεται με την εμπειρία ή το ένστικτο του καθενός.

10) Ο ήχος μπορεί να θεραπεύσει. Τόσο η μουσικοθεραπεία και θεραπεία ήχων μπορεί να χαρακτηριστεί ως « θεραπεία με ήχο ».  Μουσικοθεραπεία (η χρήση της μουσικής για τη βελτίωση της υγείας) είναι μια καθιερωμένη μορφή θεραπείας, στο πλαίσιο της επικρατούσας ιατρικής για πολλές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και του αυτισμού.

 

ΣΥΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΗΧΟ

Επειδή κάτι είναι προ-Διαφωτισμού και δεν γίνεται στα νοσοκομεία δεν σημαίνει ότι είναι νέα σε ηλικία BS. Αναμφίβολα υπάρχουν τσαρλατάνοι που προσφέρουν ψεύτικες ελπίδες (όπως και σε πολλούς άλλους τομείς), αλλά πιστεύω ότι υπάρχει μέλλον για την μουσικοθεραπεία,  και να μάθουμε πολλά από αυτήν, ακριβώς όπως και το φυτικό φάρμακο οδήγησε σε πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε σήμερα, υποπτεύομαι ότι υπάρχουν πλούσιοι πόροι και συναρπαστικές ιδέες για να αντληθούν όταν η επιστήμη αρχίζει να αποσυμπιέζετε στις παραδόσεις του ήχου θεραπεία.

Ελπίζω αυτές οι σκέψεις να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση του ήχου και τις επιπτώσεις της στην υγεία.

Μέχρι την επόμενη φορά να είστε όλοι καλά και να θυμάστε.

Αν δεν πιστεύετε σε κάτι, δεν πάει να πει αυτό το κάτι ότι δεν υπάρχει!!!!

INVISIBLE LYCANS TEAM!!!

 

 

 

 

 

 

 


Αφήστε μια απάντηση