ΜΙΘΡΑΣ – ΜΙΤΡΑΣ!!!! ΜΙΘΡΑΪΣΜΟΣ ΙΔΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ!!;!!

ΜΥΣΤΗΡΙΑ

ΜΙΘΡΑΣ – ΜΙΤΡΑΣ!!!!

ΜΙΘΡΑΪΣΜΟΣ ΙΔΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ!!;!!

 

Καταγωγή

Η προέλευση της λατρείας του Μίθρα χρονολογείται από την εποχή που οι Ινδουιστές και οι Πέρσες διαμορφωνόταν ακόμα σαν λαός, για το θεό Μίθρα, εμφανίζεται στην θρησκεία και τα ιερά βιβλία και των δύο φυλών , δηλαδή στις Βέδες και στη Avesta (Αβέστα ). Στους Βεδικούς ύμνους που αναφέρονται συχνά και είναι σχεδόν πάντα σε συνδυασμό με την Βαρούνα, αλλά πέρα από την γυμνή εμφάνιση του ονόματός του, λίγα είναι γνωστά γι ‘αυτόν (Rigveda, ΙΙΙ, 59). Υποτίθεται (Oldenberg, “Die” Religion des Veda “,Βερολίνο , 1894) ότι ο Μίθρας ήταν η αύξηση του ήλιου, ο ήλιος Βαρούνα ο ρυθμιστής ή, Μίθρα, ο ουρανός στην διάρκεια της ημέρας, Βαρούνα, ο ουρανός της νύχτας!!! ή, ο ήλιος, ή από την άλλη το φεγγάρι. Σε κάθε περίπτωση ο Μίθρα είναι μια ηλιακή προσομοίωση ( πολλοί είναι αυτοί που τον χαρακτηρίζουν ως τον θεό Απόλλωνα. Θεότητα κάποιου είδους!;! Αλλά σε καιρούς παλιούς η αόριστη και γενική αναφορά του φαίνεται να δείχνει ότι το όνομά του ήταν κάτι περισσότερο από μια μνήμη!!!!  Στην Avesta είχε  πολύ περισσότερο από ένα καθιστικό ρόλο σαν θεότητα σε σχέση με την Ινδική ευλάβεια!!  Ωστόσο, δεν είναι μόνο δευτερεύουσα στην Ahura Mazda, αλλά δεν ανήκει στις επτά Amshaspands ( Αμσχασπάντς ) ή προσωποποιημένες αρετές που περιβάλλουν αμέσως την Αχούρα!! Αυτός δεν είναι παρά μια Yazad ( Γιαζάντ ), ένας δημοφιλές ημίθεος ή ιδιοφυία. Η Avesta, δίνει όμως τη θέση του μόνο μετά τον Ζωροαστρισμό. Οι επιγραφές της Achaemenidae ( Ακχαημινινταέ), (εβδόμη έως τέταρτο αιώνα π.χ.), να τον ορίσει σε μια πολύ υψηλότερη θέση στην ονοματοδοσία του αμέσως μετά τον Ahura Mazda και συνδέοντάς τον με τη θεά Anaitis ( Αναήτης ) ή ( Anahata – Αναχάτα), του οποίου το όνομα πολλές φορές προηγείται από το δικό του. Ο Μίθρα είναι ο θεός του φωτός, η Anaitis η θεά του νερού. Ανεξαρτήτως του Ζωροαστρισμού, και τις μεταρρυθμίσεις ο Μίθρα διατήρησε στη θέση του ως κύρια θεότητα στα βόρειο-δυτικά των Ιρανικών υψιπέδων. Μετά την κατάκτηση της Βαβυλώνας η Περσική λατρεία ήρθε σε επαφή με των Χαλδαίων την αστρολογία και με την εθνική λατρεία του Μαρντούκ ( θυμηθείτε το κείμενο Μάγκνα ή της πυκνής στο οποίο μπορείτε να ανατρέξετε εκεί για περεταίρω πληροφορίες ). Για πρώτη φορά που τα δύο ιερατεία του Μίθρα και του Μαρντούκ (μάγοι και Χαλδαίοι  αντίστοιχα) συνυπήρχαν στην πρωτεύουσα  έτσι ο Μιθραϊσμός δανείστηκε πολλά από αυτή την επαφή. Αυτός ο τροποποιημένος Μιθραϊσμός ταξίδεψε βορειότερα προς τα δυτικά-και έγινε η λατρεία του κράτους της Αρμενίας. Ο ηγεμόνων του, επιθυμεί να διεκδικήσει την κάθοδο από τους ένδοξους βασιλιάδες του παρελθόντος, που εγκρίθηκε με το βασιλικό Μιθριδάτη το όνομά τους.

 Ο Μιθραϊσμός τότε άρχισε στην Μικρά Ασία, ιδιαίτερα του Πόντου και της Καππαδοκίας. Εδώ ήρθε σε επαφή με τη Φρυγική λατρεία του Άττι και της Κυβέλης από το οποίο υιοθέτησε μια σειρά από ιδέες και πρακτικές, αν και προφανώς από τα ακαθάριστα στις αισχρότητες της φρυγικής λατρείας. Αυτή η Φρυγική-Χαλδαίων-Ινδό-Ιρανική θρησκεία, στην οποία το Ιρανικό στοιχείο παρέμεινε κυρίαρχο, ήρθε, μετά του Μέγα  Αλεξάνδρου την κατάκτηση, σε επαφή με τον δυτικό κόσμο. Κατά έναν τρόπο  όμως, και κυρίως η Ελλάδα μόνη της, παρέμεινε αξιοσημείωτα απαλλαγμένη από την επιρροή του!!!!  Όταν τελικά η Ρωμαίοι κατέλαβαν το Βασίλειο της Περγάμου, κατέλαβαν τη Μικρά Ασία και σταθμεύουν δύο λεγεώνες των στρατιωτών στον Ευφράτη, η επιτυχία του Μιθραϊσμου στη Δύση ήταν εξασφαλισμένη. Εξαπλώθηκε γρήγορα από το Βόσπορο προς τον Ατλαντικό, από την Ιλλυρία στην Βρετανία, ιεραπόστολοι ήταν οι λεγεωνάριοι!!!! Ως εκ τούτου εξαπλώθηκε πρώτα στους μεθοριακούς σταθμούς του Ρωμαϊκού στρατού.

Ο Μιθραϊσμός ήταν μια έντονα ένας στρατιωτική θρησκεία:  Ο Μίθρα, σαν ήρωας, ήταν ιδιαίτερα μια θεότητα της πίστης, της  λεβεντιάς και της ανδρείας!! Ταυτόχρονα οι σκλάβοι και ξένοι έμποροι διατήρησε την προπαγάνδα του στις πόλεις. Όταν οι μάγοι, προήρθαν από το βασιλιά Tiridates ( Τιριδάντες ) της Αρμενίας, λάτρευαν το Νερό  πού αποτελούσε προέκταση του Μίθρα, ο αυτοκράτορας θέλησε να κινηθεί με μυστήρια. Όμως ο Μιθραϊσμός είχε περάσει ως λατρεία έτσι άρχισε να μοιράζατε ως επίσημη αναγνώριση που η Φρυγική λατρεία τόσο καιρό απολάμβανε στην Ρώμη. Ο αυτοκράτορας Κομμοδός δημοσίως την αναγνώρισε, ο μεγαλύτερος θιασώτης της όμως ήταν ο αυτοκρατορικός γιος ενός ιέρεια του ήλιου-θεού στο Σίρμιο στην Πανιώνια, Βαλέριαν, ο οποίος σύμφωνα με τη μαρτυρία του Φλάβιου Βοπίσκους, δεν ξέχασε ποτέ τη σπηλιά όπου η μητέρα του τον μύησε. Στη Ρώμη, ίδρυσε ένα κολέγιο του ήλιου ιερέων όπου τα νομίσματα φέρουν την επιγραφή « Sol, Dominus Imperii Roma » ( Ήλιος, ο Αυτοκράτορας της Ρώμης ). Διοκλητιανού, ο Γαλέριος, ο Λικίνιος κτίσανε έναν ναό στο Δούναβη, ένα ναό αφιερωμένο στον Μίθρα με την αφιέρωση : « Fautori Imperii Sui » ( Φαουτόρι Ιμπέρι Σούι  που σημαίνει: Υποστηρίξαμε την Κυβέρνηση μας!!! ). Αλλά με το θρίαμβο του Χριστιανισμού  ο Μιθραϊσμός ήρθε σε ένα ξαφνικό τέλος. Σύμφωνα με τον Julian είχε με άλλες παγανιστικές λατρείες μια σύντομη ανάκαμψη. Οι ειδωλολάτρες της Αλεξάνδρειας κατακρεούργησαν τον Γεώργιο της Αριάν, επίσκοπος της πόλης, σε μια προσπάθεια να χτίσει μια εκκλησία σε μια σπηλιά όπου λατρευόταν ο Μίθρα. Οι νόμοι του Θεοδοσίου Α υπέγραψε το ένταλμα θανάτου του. Ο Μιθραϊσμός δεν έχει μάρτυρες για να ανταγωνιστούν τους μάρτυρες που πέθαναν για τον Χριστό.

Στην αψίδα του σπηλαίου ήταν η πέτρα εκπροσώπηση του Μίθρα που σκοτώνει τον ταύρο, ένα κομμάτι  γλυπτικής συνήθως μέτριας καλλιτεχνικής αξίας και πάντα μετά από το ίδιο μοντέλο. Το φως έπεφτε συνήθως μέσω των ανοιγμάτων στην κορυφή, όπου η σπηλιές ήταν κοντά στην επιφάνεια του εδάφους. Ένα φρικτό τερατούργημα που αντιπροσωπεύει ο Κρόνος ήταν επίσης μια πυρκαγιά που κρατιόταν πάντα άσβεστη στο ιερό. Γινόταν τρεις φορές την ημέρα προσευχή στον ήλιο προς τα ανατολικά, νότια, δυτικά ή ανάλογα με την ώρα. Η Κυριακή κρατήθηκε ιερή στην τιμή του Μίθρα, και η δέκατη έκτη του κάθε μήνα, ήταν ιερή σε αυτόν ως μεσολαβητής. Η 25 Δεκεμβρίου ήταν καταχωρημένη ως ημέρα γενεθλίων του, ο « NATALIS ΙNVICTI », η αναγέννηση του χειμώνα-ήλιου. Μια Mιθραϊκη κοινότητα δεν ήταν απλώς μια θρησκευτική κοινότητα,  ήταν ένα κοινωνικό και νομικό σώμα της με decemprimi, magistri, curatores, Defensores ( ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΑΝΔΡΕΣ, ΜΑΓΗΣΤΡΟΙ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ). Σε αυτές τις κοινότητες δεν επιτρέπονται οι γυναίκες ως μέλη. Οι γυναίκες μπορεί να τους παρηγορήσουν με τη δημιουργία ενώσεων ή να προσκυνήσουν την Αναϊτης  Κυβέλη!! Αλλά αν αυτά συνδέονται με τον Μιθραϊσμό φαίνεται αμφίβολο. Απόδειξη της ανηθικότητας ή άσεμνες πρακτικές, τόσο συχνά συνδέονται με τις εσωτερικές παγανιστικές λατρείες, δεν έχει ποτέ αποδειχθεί κατά Μιθραϊσμό και στο βαθμό που μπορεί να επιβεβαιωθεί, ή μάλλον υποθετικά ότι είχε ανύψωση και αναζωογονητική επίδραση στους οπαδούς. Ο Τερτυλλιανός (De Praescriptione, XL) θα συγκεντρώσει τους « Πάτερ Patrum » και θα τους επιτραπεί μόνο για να παντρευτούν μία φορά, και ότι επέτρεπε ο Μιθραϊσμός της« virgines και continentes », όπως τουλάχιστον φαίνεται να είναι ήταν η καλύτερη ερμηνεία της πόλης. Ο Ντίτριχ υποστηρίζει ότι ο Μίθρα   λειτουργία είναι πραγματικά μια λειτουργία της εν λόγω αίρεσης , όπως υποστηρίζει ο ίδιος επιδέξια, λειτουργία, μπορεί να χτυπήσει μόνο ως ένα μίγμα στόμφο και αγυρτείας στις οποίες οι μύστες θα πρέπει να έχουν  με το μέρος τους το βρυχηθμό στο μέγιστο βαθμό της εξουσίας τους μέχρι να εξαντληθεί και να προφέρει τις συλλαβές των διαφόρων μυστικιστικών σημαδιών για τον ουρανό και τους αστερισμούς που παρουσιάστηκαν σε αυτόν.

Σχέση με τον Χριστιανισμό

Η ομοιότητα μεταξύ του Μίθρα και του Χριστού εξέπληξε νωρίς τους παρατηρητές, όπως ο Ιουστίνος, ο Τερτυλλιανός, και άλλων Πατέρων, και τον τελευταίο καιρό έχει κληθεί να αποδείξει ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι παρά μία προσαρμογή του Μιθραϊσμου, ή το πολύ την έκβαση των ίδιων θρησκευτικών ιδεών και φιλοδοξιών (π.χ. Robertson,  ( Ρόμπερτσον ) « Pagan Christs », το 1903). Σε αυτήν την εσφαλμένη και αντιεπιστημονική διαδικασία, η οποία δεν εγκρίθηκε από τους περισσότερους στην αρχή του Μιθραϊσμου, οι ακόλουθοι παράγοντες έπρεπε να επισπευσθούν…..

(1)  Η δική μας γνώση σχετικά με Μιθραϊσμό είναι πολύ ατελείς!! 600 περίπου σύντομες επιγραφές, κυρίως αναθηματικές, περίπου 300 αποσπασματικά, πενιχρά, σχεδόν ταυτόσημα μνημεία, με μερικές περιστασιακές αναφορές σε Πατέρες ή Πράξεις των Μαρτύρων, και μια σύντομη πολεμική ενέργεια ενάντια του Μιθραϊσμου που αναγράφεται στο Αρμενικό Eznig, περίπου 450 πιθανώς αντιγραφεί ο Θεόδωρος Μοψουεστίας(† 428) που έζησε όταν ο Μιθραϊσμός ήταν σχεδόν ένα πράγμα του παρελθόντος  αυτά είναι μόνο πηγές μας, δεν περιλαμβάνει την Avesta, κατά την οποία πράγματι ο Μίθρα αναφέρεται, αλλά η οποία δεν μπορεί να είναι μια αρχή για τον Ρωμαϊκό Μιθραϊσμό με τον οποίο ο Χριστιανισμός συγκρίνεται. Η δική μας γνώση είναι ως επί το πλείστον μια εικασία έξυπνη εργασία, την πραγματική εσωτερική λειτουργία του Μιθραϊσμου και την έννοια με την οποία έγινε αντιληπτή από εκείνους που φανερά έγινε η έλευση του χριστιανισμού, εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα από όλα αυτά.

(2)  Υπάρχουν ορισμένες προφανείς ομοιότητες (!!!!), αλλά σε μια σειρά από λεπτομέρειες που είναι πολύ πιθανό ότι Μιθραϊσμό ήταν ο οφειλέτης για τον Χριστιανισμό. Ο Τερτυλλιανός περίπου το 200 θα μπορούσε να πει: « Ηesterni sumus et omnia vestra implevimus » (έχουμε εκπληρώσει όλες σας τις επιθυμίες, ο κόσμος είναι γεμάτος από εμάς ). Δεν είναι αφύσικο να υποθέσουμε ότι μια θρησκεία που γεμίζει ολόκληρο τον κόσμο, θα πρέπει να έχει αντιγραφεί τουλάχιστον σε μερικές λεπτομέρειες από άλλη θρησκεία, που ήταν πολύ δημοφιλής κατά τη διάρκεια του τρίτου αιώνα. Επιπλέον, οι ομοιότητες που επισημανθεί είναι επιφανειακές και εξωτερικές. Ομοιότητες με λέξεις και ονόματα , είναι η αίσθηση ότι τα θέματα κατά τη διάρκεια αυτών των αιώνων ο Χριστιανισμός ήταν επινόηση δική τους με τεχνικούς όρους, και φυσικά πήραν τα ονόματα, τους όρους και τις τρέχουσες εκφράσεις εκείνης της εποχής, το ίδιο έκανε και ο Μιθραϊσμός. Όμως, σύμφωνα με τους ίδιους όρους κάθε σύστημα σκέψεών του. Ο Μίθρα ονομάζεται μεσολαβητής, έτσι ονομάζεται και ο Χριστός, αλλά ο Μίθρα αρχικά μόνο σε μια κοσμογονική ή αστρονομική αίσθηση!!!! Χριστός, είναι ο Θεός και ο άνθρωπος, είναι από τη φύση ο μεσολαβητής μεταξύ Θεού και ανθρώπου. Ο Μιθραϊσμός είχε Ευχαριστία, αλλά η ιδέα ενός ιερού συμποσίου είναι τόσο παλιά όσο και το ανθρώπινο γένος και υπήρχε σε όλες τις ηλικίες και μεταξύ όλων των λαών. Ο Μίθρα έσωσε τον κόσμο με τη θυσία ενός ταύρου, ο Χριστός θυσιάζοντας τον εαυτό του. Είναι σχεδόν αδύνατο να συλλάβει μια πιο ριζική διαφορά από ότι μεταξύ του Μίθρα ταυροκτόνου και του Χριστού που σταυρώθηκε. Ο χριστός  γεννήθηκε από μια Παρθένα… δεν υπάρχει τίποτα για να αποδείξει ότι η ίδιοι πίστευαν ότι ο Μίθρα γεννήθηκε μέσα σε μια σπηλιά. Χριστός γεννήθηκε σε μια σπηλιά… Ο  Mίθρα γεννήθηκε κάτω από ένα δέντρο κοντά σε ένα ποτάμι. Υπάρχουν όμως Ρωμαϊκές αναφορές που λένε ότι γεννήθηκε σε σπήλαιο όπως ο Χριστός με τις ίδιες ακριβώς συνθήκες. Ότι μεγαλώνοντας είχε δώδεκα αποστόλους, ότι έκανε θαύματα και νεκραναστάσεις, ότι σταυρώθηκε, αναστήθηκε και στο τέλος αναλήφθηκε στους ουρανούς….. όπως ακριβώς έκανε και ο Χριστός, μόνο που υπήρξε εκατοντάδες χρόνια πριν το Χριστό!!!

(3) Ο Χριστός ήταν ένα πρόσωπο, γεννήθηκε σε μια πολύ γνωστή πόλη της Ιουδαίας, και σταυρώθηκε κάτω από ένα Ρωμαϊκό κυβερνήτη, του οποίου το όνομα περιλαμβανόταν στους τακτικούς επίσημους καταλόγους. Ο Μίθρα ήταν μια αφαίρεση, μια προσωποποίηση από τον ήλιο αλλά και της διάχυτης ημέρας του, η ίδια η ενσάρκωση τους, όμως αν μπορούσε να ονομαστεί, έπρεπε να είχε συμβεί πριν από τη δημιουργία του ανθρώπινου γένους, πριν από όλη την γνωστή και άγνωστη ιστορία. Οι ομοιότητες του Μιθραϊσμου με τον Χριστιανισμό παρά είναι ίδιες για να είναι σύμπτωση έτσι είναι φανερό ότι οι μετέπειτα « πατέρες της εκκλησίας » ειδικά το 3ο αιώνα μετά Χριστό ξεσήκωσαν από τον Μιθραϊσμό σχεδόν τα πάντα και τα προσάρμοσαν στην καινούρια θρησκεία… Οι κληρικοί βέβαια δεν το δέχονται αυτό όμως η ιστορία δείχνει την πραγματική αλήθεια είτε το δέχονται είτε όχι!!! Μέχρι την επόμενη φορά να είστε όλοι καλά και να θυμάστε.

Αν δεν πιστεύετε, σε κάτι δεν πάει να πει αυτό το κάτι ότι δεν υπάρχει!!!!

INVISIBLE LYCANS TEAM!!!

 

 

 

 

 

 


Αφήστε μια απάντηση