TO ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ!!!!
Οι γεωλόγοι ανακοίνωσαν το 2007 ότι μια ομάδα ερευνητών κατάφερε και ερεύνησε πλήρως στο Μεξικό το σπήλαιο Cueva de los Cristales (Το Σπήλαιο Των Κρύσταλλων). Πρόκειται άραγε για προϊστορικό σπήλαιο? Βρήκαν 8 νέα είδη εντόμων μέσα σε αυτό παρ’ όλη την τεράστια θερμοκρασία που υπάρχει εκεί λόγο της ενέργειας των κρυστάλλων ( !!! ).
Είναι θαμμένο χίλια πόδια (300 μέτρα) κάτω από βουνό Naica στην έρημο Chihuahuan ( Tσιχουαχουάν ), η σπηλιά ανακαλύφθηκε από δύο ανθρακωρύχους κάνοντας την εκσκαφή μιας νέας σήραγγας για την εταιρεία Industrias Peñoles το 2000. Η σπηλιά αυτή περιλαμβάνει μερικά από τα μεγαλύτερα φυσικά κρύσταλλα που βρέθηκαν ποτέ:
Από ημιδιαφανές γύψο, τα δοκάρια κρυστάλλων φτάνουν μέχρι και 36 πόδια (11 μέτρα) μήκος και ζυγίζουν μέχρι 55 τόνους!!!
<< Πρόκειται για ένα φυσικό θαύμα >>, δήλωσε ο Garcia-Ruiz, του Πανεπιστημίου της Γανάδας στην Ισπανία.
Οι κρύσταλλοι, είπε ο καθηγητής, δημιουργήθηκαν γιατί ήταν βυθισμένοι στην πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία νερό με μια πολύ στενή, σταθερή θερμοκρασία φάσμα-περίπου 136 βαθμούς Κελσίου (58 βαθμοί Κελσίου). Σε αυτήν την θερμοκρασία ο ανυδρίτης ορυκτών, ήταν πλούσια σε νερό, διαλυμένα στοιχεία σε γύψο, δημιουργώντας ένα μαλακό μέταλλο που μπορεί να λάβει τη μορφή των κρυστάλλων μέσα στο σπήλαιο Naica.
Το συγκρότημα εξόρυξης σε Naica περιέχει μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του κόσμου σε άργυρο, ψευδάργυρο και μόλυβδο.
Το 1910 οι ανθρακωρύχοι είχαν ανακαλύψει ένα άλλο εντυπωσιακό σπήλαιο κάτω από το βουνό Naica. Τα τοίχοι του κατάσπαρτα με κρυστάλλινα << μαχαίρια >>, το Σπήλαιο των σπαθιών είναι πιο κοντά στην επιφάνεια από το καινούριο που βρέθηκε, σε βάθος περίπου 400 πόδια (120 μέτρα).
Ενώ υπάρχουν περισσότερα κρύσταλλα στην πάνω σπηλιά, είναι πολύ μικρότερη, σχεδόν το μέγεθος ενός γηπέδου μπάσκετ. Το Σπήλαιο των κρύσταλλων είναι μια πεταλοειδής κοιλότητας στον ασβεστολιθικό βράχο περίπου 30 πόδια (10 μέτρα) ευρέως και 90 πόδια (30 μέτρα) μήκος. Το δάπεδο του καλύπτεται σε κρυσταλλική μορφή, τέλεια πολύπλευρη σε μπλοκ. Τεράστια δοκάρια κρύσταλλου προεξέχουν από το μπλοκ αλλά και από το πάτωμα.
<< Δεν υπάρχει άλλο μέρος στον πλανήτη όπου ο κόσμος ορυκτών αποκαλύπτεται σε τέτοια ομορφιά >>. Δήλωσε, Garcia-Ruiz.
Ηφαιστειακή δραστηριότητα άρχισε περίπου 26 εκατομμύρια χρόνια πριν, δημιούργησε το όρος Naica και το γέμισε με υψηλής θερμοκρασίας ανυδρίτη…… Ο Ανυδρίτης είναι σταθερός πάνω από 136 βαθμούς Κελσίου (58 βαθμοί Κελσίου). Κάτω από αυτή τη θερμοκρασία γύψου είναι η σταθερή μορφή.
Όταν το μάγμα ήταν κάτω από το βουνό ψύχεται και η θερμοκρασία έπεσε κάτω από 58 βαθμούς Κελσίου, οι ανυδρίτες άρχισαν να διαλύονται. Οι ανυδρίτες εμπλουτίστηκαν σιγά-σιγά με νερά από θειικό ασβέστιο και τα μόρια που για εκατομμύρια χρόνια είχαν κατατεθεί στις σπηλιές με τη μορφή των τεράστιων σωληνώδους γύψων έγινα κρύσταλλα!!!
<< Δεν υπάρχει όριο στο μέγεθος ενός κρυστάλλου και το ποσό μπορεί να φθάσει >>. Δήλωσε ο Garcia-Ruiz.
Αλλά, όπως είπε, για το Σπήλαιο των κρύσταλλων για να έχουν αυξηθεί σε τέτοια γιγαντιώδη κρύσταλλα, πρέπει να έχουν διατηρηθεί ακριβώς κάτω από το ανυδρίτη-γύψο σε θερμοκρασία μετάβασης για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια!!!
Στο πάνω σπήλαιο, αντίθετα, αυτή η θερμοκρασία μετάβασης μπορεί να έχει υποχωρήσει σε επίπεδα πολύ πιο γρήγορα, οδηγώντας στο σχηματισμό μικρότερων κρυστάλλων.
Ενώ η πιθανότητα αυτό, στο σύνολο των προϋποθέσεων που συμβαίνουν σε άλλα μέρη του κόσμου είναι είναι, στο Garcia-Ruiz αναμένουν οι γεωλόγοι ότι υπάρχουν και άλλες σπηλιές και σπήλαια στο Naica που περιέχει παρόμοια μεγάλα κρύσταλλα. Τα σπήλαια που περιέχουν μεγαλύτερα κρύσταλλα θα πρέπει να βρίσκονται σε βαθύτερα επίπεδα με τις απαραίτητες θερμοκρασίες πιο κοντά, αλλά δεν θα υπερβαίνει τους 58 βαθμούς Κελσίου.
Τι θα γίνει εάν το εργοστάσιο εξόρυξης κλείσει; Δήλωσε ο Γκαρσία. << Θα πρέπει να συνεχίσουν να αντλούν νερό για να κρατήσει το σπήλαιο δυνατό, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να θαυμάσουν τα κρύσταλλα; Ή μήπως πρέπει να σταματήσουν την εξόρυξη και να επιστρέψει το σενάριο φυσικής προέλευσης, που επιτρέπει τα κρύσταλλα για να αναγεννηθούν; >>.
Το σπήλαιο είναι εξαιρετικά θερμό με θερμοκρασίες που φθάνουν τα 58 ° C (136 ° F) με 90 έως 100 % υγρασία. Το σπήλαιο είναι σχετικά ανεξερεύνητο λόγω των ακραίων θερμοκρασιών και της υψηλής υγρασίας. Χωρίς την κατάλληλη προστασία οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν μόνο περίπου δέκα λεπτά σε αυτό το σπήλαιο.
“Η αλήθεια είναι ότι το ορυχείο Naica ( Ναϊκα ) ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τους μεταλλοδίφες το 1794 νότια της πόλης Chihuahua ( Τσιχουάχουα ). Χτύπησαν μια φλέβα ασημιού στη βάση μιας σειράς λόφων που ονομάζονται Naica από το Tarahumara (Ταραχουμάρα ) των Ινδιάνων. Η προέλευση στη γλώσσα Tarahumara φαίνεται να σημαίνει << σκιερό μέρος >>. Ίσως στο μικρό φαράγγι υπήρξε ένα άλσος δέντρων κρυμμένο από μια μικρή πηγή, από την άλλοι όμως οι ινδιάνοι το θεωρούσαν μέρος οπού έβλεπαν σκιερές οντότητες να αιωρούνται και να χάνονται μέσα στο βουνό…..
Από εκείνη την ανακάλυψη, έως περίπου το 1900, το κύριο ενδιαφέρον ήταν το ασήμι και ο χρυσός. Γύρω στο 1900 έγινε μιας μεγάλης κλίμακας εξόρυξη, οπού ξεκίνησε η εκμετάλλευση ψευδαργύρου και μολύβδου.
Κατά τη διάρκεια της Μεξικανικής επανάστασης το ορυχείο παρήγε πολύ πλούτο. Επαναστατικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη και απαίτησαν χρήματα από τους ιδιοκτήτες. Ένας από ιδιοκτήτες του δολοφονήθηκε όταν αρνήθηκε να πληρώσει, αναγκάζοντας το ορυχείο να κλείσει το 1911 με 1922. Η ιστορία από εκεί και περά είναι λίγο γνωστή…….
Αν και είναι πανέμορφο το Σπήλαιο Των Κρυστάλλων δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει επισκέψιμο για τους ανθρώπους λόγο των τεραστίων θερμοκρασιών που υπάρχουν εκεί αλλά και της υπερβολικής υγρασίας!!! Έτσι θα αρκεστούμε να το βλέπουμε μόνο από φωτογραφίες. Το σπήλαιο δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως γιατί είναι πράγμα αδύνατο λόγο της ζέστης, οι γεωλόγοι δηλώσαν ότι θα φτιάξουν ένα ειδικό ρομπότ που θα το στείλουν κάποια στιγμή στα έγκατα του σπηλαίου γιατί πιστεύουν ότι ίσως πιο μέσα βρίσκονται πιο τεράστιοι κρύσταλλοι με χιλιάδες χρώματα……….
Το τι κρύβει η γη στα εσωτερικά της είναι ένα θέμα τεράστιο, σιγά σιγά μας τα δείχνει και μας αφήνει έκθαμβους από την ομορφιά που διαθέτει. Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε στους γεωλόγους καλή επιτυχία με την συνεχή εξερεύνηση του σπηλαίου και περιμένουμε και άλλες όμορφες φωτογραφίες να μας δείξουν. Μέχρι την επόμενη φορά να είστε όλοι καλά και να θυμάστε.
Αν δεν πιστεύετε σε κάτι, δεν πάει να πει αυτό το κάτι ότι δεν υπάρχει!!!
INVISIBLE LYCANS TEAM!!!